stölder på tåg och tågstationer

Foto: pipo99 istock.xchng

Stölder på bussar och tåg

Många uppfattar tågresor som ett rogivande och fint sätt att resa. Kanske är det så rogivande att människor tappar uppmärksamheten. Tåg – hur rogivande de än är – är långt ifrån säkra. Passagerare är inte bara sårbara innan tåget avgår. Tjuvar och rånare kan gå ombord och gå av under resans gång.  Medpassagerare och tågpersonal behöver inte vara oskyldiga. Du är särskilt sårbar när det regnar.  Tjuvar slår också till mot nattbussar som stannar vid stationer på natten.

Utomlands säljs kedjor och lås vid tågstationerna, så att resenärer skall kunna kedja fast sitt bagage. . Tåg kan ha öppna dörrar. Det kan vara stor skillnad på olika klasser. Ibland är cirkulationen av människor  stor när passagerare och försäljare kliver ombord.  Bagaget kan stjälas från tågperrongens öppna fönstren. Om du visar att du äger en fin MP3- spelare eller digital kamera, kan ditt bagage länsas på just detta. En form av stöld riktar sig mot personer som sitter ensamma i en kupé. Offrets uppmärksamhet riktas på ett annat håll, genom att man knackar på dörren, eller skriker på hjälp. När offret återvänder till sin plats, är bagaget borta. Ibland hoppar tjuvar på tåget i farten. De vill uträtta sitt ärende innan konduktören hinner kolla biljetter. Ofta tycks de slå till strax före nationsgränser.

SMART: Undvik att sova ensam på tåg och på nattbussar. Släng ett öga på väskan när du går ut för att sträcka benen. Om ni är flera, sov i skift. Undvik att sova ensam i en tågsovvagnshytt. Sov i så fall högst upp. Flasha inte med värdeföremål.

Stölden på tågstationen som jag själv blev vittne till

Mitt öde är att ha blivit bestulen två gånger på tåg, och en gång precis före. Jag bevittnade själv en sådan stöld i slutet på 1990-talet, på Göteborgs Centralstation. Tåget stod fortfarande på perrongen. Jag och en kupékamrat småpratade, ironiskt nog om resor och kriminalitet. När jag skulle gå på toaletten, upptäckte jag att toalettdörren var blockerad av en ryggsäck. Förövaren hade klivit på tåget, slitit åt sig ryggsäcken och plundrat den inne på toaletten. Tjuven stal CD-skivor i tron att det var musik eller datorspel. Dessvärre var det år av forskningsarbete.

Referenser:  Bradnock, Robert & Roma: India Handbook,

Guardian, 02-09-01, “Heard the one about the Spanish scratchcard?”