Tjuvar på hotell

Ett större turisthotell

Ett turisthotell. Större hotell kan ibland vara osäkra därför att det är svårt att hålla koll på obehöriga som tar sig in.

Olika slags hotell, olika risker

Personalen är tjuvarna

Förmodligen är det som så här: Ju billigare och sämre hotell, ju större risk för den typen av stölder. Men det är ingen naturlag. Du kan säkert bli bestulen på Ritz och Hilton också. Hur undviker man sådana stölder? Jo, genom att inte lämna kvar saker på rummet. Kanske genom att fotografera saker för att bevisa att man ägde dem. Då kanske vederbörande “hittar” de saker som de råkade få med sig.

Gästerna är tjuvarna

Enklare hotell – Backpackerhotell, hostel’s, vandrarhem och guesthouses – är fantastiska mötesplatser för människor från hela världen. Personalen kan bestå av extraknäckande back-packers. Nya gäster strömmar in varje dag. Det är mycket ”spring”. Det finns en bar. Det är ofta improviserade fester inne på någons rum. Det är kul och det är billigt.  Tyvärr tenderar sådana hotell att vara osäkra. Det är säkrare på större, etablerade hotell och på välskötta, mindre familjehotell. Det större hotellet har förmodligen utvecklat säkerhetsrutiner. Det mindre familjehotellet känner förmodligen gästerna på sina fem fingrar.

Utomstående är tjuvarna

En form av stöld kan förekomma på mindre hotell med slapp säkerhet går till på följande vis: Tjuven checkar in med falskt ID. Han checkar in mitt på dan när alla är ute. Nyckelskåpet visar vilka gäster som är ute. I ett obevakat ögonblick, hoppar tjuven över disken och tar nycklarna. Sedan är det bara att gå från rum till rum och samla värdesaker.

Ett motell. Ingångarna till rummen går ofta rakt ut till en obevakad parkeringsplats. Det betyder att de står obevakade. Foto:jshelve/sxc.hu

Se upp för hotell där främlingar från gatan obehindrat kan ta sig in och vistas i lobbyn eller ta sig in till rummen. Ett säkert hotell har en eller få ingångar med gott om personal som håller koll på saker och ting. När hotellet är underbemannat – för att generera lägre priser – är det mer osäkert.

Hotell av typ “amerikanskt motell” är mycket osäkra. Ett motell är ofta konstruerat så att alla rumsdörrar leder rätt ut på parkeringsplatsen eller gatan. Syftet är att bilister betalar i förskott och sedan smidigt checkar ut när vederbörande själv vill för att sedan snabbt ta sig ut på motorvägen. Hotellgästen har hela tiden sina ägodelar i närheten. Som skildrat i otaliga filmer kan besökare diskret ta sig in på motelrum och utföra diverse ljusskygga aktiviteter. Det är enklare för en tjuv att ta sig in ett sådant motellrum och stjäla saker.

hotell på badort

Hotell på badort. En tjuv kan ta sig in på hotellets område från stranden och sedan enkelt ta sig i in i rummen på markplan.

SMART: Välj – om möjligt – rum på andra våningen, nära hissarna. Rum nära trappor eller brandtrappor har fler inbrott. Rum på gatuplan drabbas oftare av inbrott från gatan. Har du balkong? Kolla i falla någon relativt lätt kan klättra upp den vägen! Om ditt hotell har det äldre systemet med nycklar som hämtas ut i receptionen, försök att ta din rumsnyckel med dig ut. Om nyckeln syns från receptionen, signalerar du att du inte är på rummet. Undvik likaså att sätta upp skyltar av typen ”Var vänlig städa mitt rum” – det telegraferar att du inte är hemma. Lås in värdesaker i hotellens kassaskåp. Lägg dina dyra kläder underst i högarna – den tillfällige, impulsive tjuven tar ofta vad de ser. Knackar det på dörren? Skaffa en gummi-dörrstängare – en billig ersättning för den dörrkedja de borde monterat in.

Om du tar in på camping, cabins, bungalows eller i stugby – undvik de längst bort belägna som ligger nära utkanten av tomten. Inbrottstjuven kan hoppa in från staketet. Undvik även de mitt i gångstråket ifall mycket människor cirkulerar i området.

Liliana, tjuvarnas drottning i New Dehli

Ur boken “Vägen till Kathmandu”, 1975.

“Liliana tar mina pengar. Liliana tar dollars, D-Mark, resecheckar, pass, körkort, studentlegetimation, presskort, vaccinieringscertifikat. Hon tar helt enkelt allting som behövs. Liliana sover på Ringo denna natt, eller låtsas sova. När allt är tyst och stilla just före gryningen reser hon sig ljudlöst från sin bädd, smyger på bara fötter fram till min säng och lirkar från under min kudde ut den lilla läderpåsen i vilken jag förvarar mina ekonomiska tillgångar och papper. Sedan klättrar hon kattmjukt över taken, tar sig ned någonstans, dansar vidare genom Dehlis morgontomma gator och förenar sig med sina vänner väntande i ett dunklet rum i saluhallskvarterens labyrint.”

“Vägen till Kathmandu” skildrar författaren Tomas Löfströms resa landvägen från Sverige till Indien och Nepal 1973 – 1974. Stölden, som ägde rum på Ringo Guest House i New Dehli, medförde att författaren fick spendera avsevärd tid på polistationen. På den tiden var förlust av pass och resecheckar något som tog flera dagar att ordna. På Ringo Guest House sov gäster på sängar utomhus och på taket. Skönt, men som det visar sig, något osäkert.