Är du gatusmart? Många vill nog tro det. Men är du “smart” utanför dina kvarter, utanför din hemstad?

Man är säker hemma. Men hur vet man att man gått in i ett farligt område i en främmande stad?  Riktigt säker är man aldrig. Men det finns vissa tecken:

* Få kvinnor, barn och äldre; ödsligt eller gott om unga män
* Nedgånget, vandaliserat, skräpigt
* Trista, hårda blickar. Eller rädda, misstänksamma blickar.
* Mörkt. Gatubelysning saknas eller är trasig
* Inga matbutiker för vanligt hyggligt folk.  Möjligen barer, klubbar eller illegal handel av något slag

Lär av London: bardistrikten i innerstan är farligast!

Polisen i London har låtit skapa en crime-map – karta för vanliga brott. Enligt den har innerstaden högst brottsfrekvens. Det är alltså delvis en myt att kriminaliteten återfinns i nedgångna socialt ansatta förorter. Istället är det i centrala London – där turisterna för det mesta håller till – som de flesta brotten begås. Varför är kriminaliteten högst i innerstan? Förmodligen för att det är gott om människor där. Förmodligen också därför att i en stad av Londons storlek kan tjuvarna hålla sig anonyma där. En annan faktor är att pub och bardistriken ligger just där.

LÄS ÄVEN:

Spotcrime. Aktuella kartor över brott i USA och amerikanska städer. Ta en titt innan du bokar hotell!

 Brottskarta Barcelona, Spanien. Kartan är “inofficiell”. Den är på spanska, men det mesta går att lista ut ändå.

Fabrizio – en gatusmart sicilianare

Det var under resan till Sicilien 2008. Vi köpte in oss på en utflykt  till vulkanen Etna av den frilansande guiden Fabrizio. Allt var perfekt. Vi fick ett bra pris och Fabrizio var både trevlig och kunnig. Efteråt släppte Fabrizio av oss på hotellet i centrala Catania. När det slutligen var dags att betala för turen i kontanter, ställde emellertid Fabrizio ett specialkrav. “Inte på gatan”. Vi fick stiga tillbaka in i bilen och överlämna kontanterna där. Mycket ser lugnt ut på ytan på Sicilien. Och ingen resenär jag mötte hade stött på någon slags gatukriminalitet. Fast Fabrizio – som känner sin hemstad –  flashade inte med kontanter på gatan.

Esbjörn Börjeson