Neddrogad först – rånad, våldtagen i sömnen

Att lägga “något” i någons mat eller dryck är ondskefullt. Oftast väljer förövarna redan berusade personer som offer. Platsen är ofta krogen, festlokalen eller något hotellrum utan insyn.

Som skildrat i filmen ”In bed with Madonna” lägger förövarna ofta preparat i offrens glas på krogen. Det kallas “Drink-spiking”, “Knock-out droppar” eller “Törnrosa-drinkar”. Läkemedel baserade på flunitracepan är ökänt för sin kriminella användning. Personer som drogats med Flunitrazepan (f.d rohypnol) och  liknande preparat blir frånvarande och loja, men inte alltid medvetslösa. I vissa fall gick tillverkarna  med på att lägga ett blått färgämne i preparatet. Men det satt i mitt i tabletten och gick att plocka bort. Idag finns mängder av pirattillverkade preparat på marknaden. Även preparat som morfin, fentanyl och GHB har använts. I ett sådant fall från England, våldtogs en kvinna av fyra män. Efteråt påträffades hon på gatan, avklädd på underkroppen. Hon förstod inte att hon var naken, utan konverserade och skrattade som om hon fortfarande var på fest. Preparatet är framtaget för att den som tar preparatet inte skall minnas något av händelsen. Syftet med det är att en patient inte skall minnas det obehagliga före en operation, exempelvis en trafikolycka. Det var inte någon tröst för kvinnan i fråga, som senare försökte ta livet av sig.

I samma land dömdes en kvinna år 2004, för två rån med hjälp av sömnmedel. Denna tvåbarnsmor raggade upp sina offer på hotellbarer. Hon följde med offren upp på rummet, där hon smusslade ned lite sömnmedel i drinkglasen. När mannen somnat, stal hon deras pengar och försvann.  Även icke-alkoholhaltiga drycker – juice, läsk, kaffe, te och fast föda – kan prepareras med narkotika eller sömnmedel. En person i Amsterdam dömdes 2004 till fängelse för att ha rånat turister med hjälp av kakor innehållande rohypnol.

Full eller drogad?

Du har inte en chans att stå emot när effekten sätter in. De offer som endast blivit bestulna under nedsövningen, reflekterar ofta inte över neddrogningen. De tror att det bara berodde på att de drack för mycket. Å andra sidan sidan finns de som anser att neddrogningar är sällsynta. Den verkliga orsaken är just att vederbörande var indisponerade av spriten, alltså skitfulla.

Taxichaufförer – illegala sådana oftast – figurerar ofta i rapporter om neddrogning. Få reagerar på att en förare kör hem en person som sover. I Sverige har det funnits fall där s.k. svarttaxiförare drogat och rånat sina offer. Taxin siktar in sig på redan berusade ensamma personer, som vinglar ut från krogen. Snart måste taxin tanka på en ödslig automatstation. Men där är det något fel på bensinkortet. Istället skall föraren betala med sedlar. Det dröjer lite grann. Detta är oftast det sista offret minns. Någon gång under resans gång har föraren bjudit på en coca-cola, en lättöl, eller kanske lite godis.

SMART: I samtliga fall av neddrogning vill gärningsmannen ha sitt offer ensamt och isolerat, utan vittnen. Den brittiska kvinnan drogade sina offer i hotellrum utan vittnen. De svenska fallen ägde rum i ensliga bilar mitt i natten. I bägge fallen var offren  berusade och ensamma med gärningsmannen. Det uppenbara tipset är; Var inte berusad och ensam i främmande miljöer med främmande människor. Och om du är det ändå: drick eller ät inget.

  • Drick inte drinkar eller drycker som du ställt från dig obevakad.
  • Tveka inte att spotta ut dryck som smakar konstigt
  • Gå inte ut på lokal ensam, om du inte känner omgivningen väl. Om du ändå gör det, berätta inte ut att du reser ensam. Säg att du väntar på några kompisar
  • Om ni reser två och två, turas om att dricka. Ta inte emot något ät-, drick- eller rökbart från främlingar eller personer du inte tycker om.
  • Pass upp för “tacksamhetsskulder” – att du av någon anledning måste dricka eller äta med någon för att inte vara oartig.
  • Var särskilt misstänksam mot icke-genomskinliga behållare. Behållare av tetra-pakstyp är särskilt lätta att injiceras med medel.

OBSERVERA: Det är svårt att bromsa effekten när man väl fått i sig ett sömnmedel. Enligt svenska giftinformationscentralen är det inte någon god ide att försöka kräkas upp ett gift. Det kan tvärtom vara farligt, eftersom muskulaturen i halsen kan ha slappnats av giftet. Då riskerar maginnehållet att fastna i halsen, med kvävning som följd. Det är heller ingen ide att dricka vatten i stora mängder eller att äta fet mat. Det kan tvärtom förvärra eller påskynda effekten. En sak som kan hjälpa är att ta medicinskt kol. Men bara inom 20 – 30 minuter efter att man fått i sig giftet.

Forskning i festarnas tjänst

Forskningen går framåt. Idag finns en rad tekniska lösningar att tillgå som skyddar kan skydda drinkar mot oönskade tillsatser av preparat. Dels finns fysiska skydd för glas och flaskor, s.k Drink Protection Devices. Dels finns “Drink Drug Detection Devices” – teknik för att mäta i fall en drink eller dryck verkligen innehåller skadliga substanser. Det är tidningen Wired som lanserar en utmärkt text i den i övrigt alltid intressanta sektionen How To. Wired konstaterar att rohypnol, ketamin och GHB är de vanligaste preparaten.

LÄS ÄVEN: “How to check your drink for roofies” (Wired) .

En modern myt: Att söva med sömngas

Det har cirkulerat rykten om gaser som söver ned människor. Dessa skall ske på campingplatser, i tågkupéer, i lastbilar,  bungalows eller i bussar. Enligt en story sprutas gas in i luftkonditioneringssystemet på en buss och söver hela bussen.  Det finns personer som hävdar att de drogats av med hjälp av sömngas. Men, enligt en svensk polis som utrett frågan, krävs det mycket dyra och exklusiva gaser samt expertkunskap för att utföra ett dylikt rån. Ingen polis har upptäckt gasbehållare utanför en brottsplats, ingen brottsling har erkänt sådant bruk. Och inte någon gång har överdosering rapporterats, vilket rimligen borde ske förr eller senare. Antiterroriststyrkor använder exempelvis gaser att söva farliga personer. Och resultatet är känt: svårt att dosera rätt, oskyldiga dör. Personer som blivit rånade i lastbilar, tågkupéer, eller husvagnar rapporterar att de vaknade upp med minnesluckor och huvudvärk. I själva verket rör det sig om stress från bilköningen, trafikavgaser, alkohol eller från gifter som tagit in på annat sätt. Sömngas-rån är förmodligen en modern myt.

SMART: Gasattacker – verkliga eller påhittade – tycks ofta drabba lastbilschaufförer och andra som kör långa sträckor och som övernattar på skumma vägrastplatser. Se till att köra varsam sträckor. Övernatta på trygga platser.