Första tiden är den mest riskabla. Man passar ofta på under din första timme i landet. Trött efter resan, ouppmärksam och kanske lite berusad, blir du ett tacksamt offer.

Berusad kan betyda berusad från flygets drinkar. Men det kan också betyda berusad av intryck.  Du kan givetvis också vara spik nykter, men trött av resan med en enda tanke: att komma till hotellet och sova. Vilket tillstånd du än befinner dig, är ouppmärksam på faror på vägen till hotellet. På snabbtåget från flygplatsen slår stöldligor till. När du lastar av dina väskor från transitbussen, stjäl tjuvar saker i tumultet. När du tar en taxi från flygplatsen, tar chauffören ut en ockeravgift. På väg till hotellet med din stora resväska blir du upptäckt av rånare.

SMART: Undvik att se ut som en bortkommen turist. Se helst inte ut som en turist alls. Om det inte går att undvika, försök att se ut och bete dig som en rutinerad resenär. Riv bort flygplats-stickers från din väska. Undvik att titta på turistkarta på gatan. Undvik särskilt att stanna direkt utanför en tunnelbanestation eller busshållplats och titta i kartan för att lokalisera dig. Gå en bit bort, eller sätt dig på ett kafé eller något annat ställe. Skriv ned din rutt på en liten lapp som du bär i handen. Se ut som att du är på väg någonstans – ett nervöst tittande över axeln kan vara en inbjudan till en rånare. Om du går vilse, fråga uniformerad personal om vägen. Undvik att diskutera resplaner med främlingar. Undvik att berätta att det är ditt första besök i landet/staden. Undvik att berätta att du reser ensam. Nej, du skall precis möta din kille. Som är här för en poliskonferens.

De första dagarna: När du är i Rom, gör som romarna…

Ju färskare, desto bättre, tycker rånare, bedragare och oetiska affärsmän. De flesta sticker ut hur de än gör. Men frågan som den oönskade vill ha svar på är: Kan du landet eller inte? Du kanske är fullständigt färsk. Du kanske bor och lever här sedan månader tillbaka. Många resenärer blir utfrågade av nyfikna “street hustlers” och butiksinnehavare: Hur länge har du varit här? Var bor du? Är det ditt första besök i landet/stan. Reser du ensam? I tropikerna får den som är vinterblek om nosen fler frågor än den solbrände. Det kan vara ren artighet givetvis. Men syftet med frågorna kan också vara att undersöka om du är “ny i stan” och lättlurad. Här måste resenärer själva bilda sig en uppfattning om lokal sed och kultur: Hur man åker taxi, hur man går över gatan, hur man säger nej, hur man åker buss, hur man går i en folksamling, hur man gör enklare affärer.

SMART: Undvik att ge ut personlig information till främlingar. Ljug hellre, om det osar katt. Försök att göra som och vara som lokalborna, så mycket som det går.

Referenser: Michalko, Gabor (2004) ‘Tourism Eclipsed by Crime’, Journal of Travel & Tourism Marketing, 15: 2, 159 — 172