Ficktjuven gillar trängsel. Väskryckaren gillar ytor och flyktvägar.

Ficktjuvar jobbar ofta i par eller team. En person stjäl, andra tar hand om bytet.  De håller till nära hotell, motell, sevärdheter och turiststråk. De gillar överfulla bussar och pendeltåg där de ofta slår till när du går av och på.

Trängsel är det första som ficktjuvar letar efter. Tunnelbanetåg i rusningstrafik är ficktjuvens bästa jaktmarker. Det är trångt. Människor går på och av. Då och då slås ljuset ut en sekund eller två och allt blir beckmörkt. Kroppar trycks mot varandra, folk stöter på varandra. Det är då en snabb hand kilar ned i din väska eller ficka och stjäl plånbok och andra värdesaker. Även små barn kan vara ytterst skickliga på detta.

Det näst bästa för en ficktjuv är offer med blicken starkt fokuserad åt ett håll. Det kan vara på djuren på zoo, ett slagsmål, en gatumusikant, en vacker kvinna eller man som flirtar, en fotbollsmatch eller på datorskärm.

Det tredje som ficktjuvar dras till är, givetvis personer som är berusade eller drogpåverkade. Vissa situationer uppfyller alla tre kriterier och är särskilt tacksamma ut ficktjuvens synvinkel; barer, klubbar, konserter, karnevaler och idrottsevenemang.

ficktjuv
UNDVIK TYPISKA FÖRVARINGSPLATSER FÖR VÄRDESAKER
De flesta män är högerhänta. Plånbok lägger man i (den egna) höger främre eller bakre byxficka. I jackan eller kavajen lägger man saker i vänster (den egna) vänster innerficka. Det kan vara smart att inte lägga värdesaker här.
Ficktjuvar kommer alltid från det håll du inte ser. Allt de behöver är en bråkdels sekund. Men ofta väntar de tills offret är starkt fokuserat, t.ex på att gå ombord sitt tåg eller något annat som fångar uppmärksamheten.

Ficktjuv fångad på video

Notera hur kall förövaren är. Hon rör sig obehindrat nära andra människor. Offrens blickar är helt upptagna med något annat.

Väskryckare

De rycker och flyr till fots eller på moped. En klassisk väskryckning äger rum när turisterna kliver av tåget, bussen, eller taxin, och ser sig om lite omtumlade och bortkomna, trötta efter resan.
Om du bär din väska runt axeln med underarmen vilande på väskan kan de slå dig med hårt föremål på överarmen. Din arm sträcks då ut reflexmässig och du tappar greppet om väskan. En annan situation är när du kommer ut från en restaurang, mätt, belåten och kanske lite “tankad”. En tredje är att rycka och fly “in i gränderna”.

Smartphoneryckare

En modern smartphone är både värdefull och lätt att sälja vidare. Tjuvar rycker snabbt en smartphone ur handen på någon. I vissa länder och städer avråds allmänheten från att prata mobil på allmän plats.

Smartphoneryckar-trick: Vad är klockan?

Att fråga om vad klockan är, är ett urgammalt trick. Förr frågade tjuvar om vad klockan är, för att A) Bedöma om klockan är värdefull B) För att ser var du förvarar klockan, om du exempelvis ligger på stranden.

Idag kollar många på mobilen istället för klockan. Således, tjuven frågar efter tiden och rycker åt sig din smartphone.

Välorganiserade tjuvar arbetar i lag och stjäl smartphones mitt på ljusa dagen

Denna video är på portugisiska. Bilderna talar dock sitt eget språk.


SMART: Håll värdesaker dolda för nyfikna ögon och nära kroppen. Om du är på ett trångt tunnelbanetåg och om det är uppenbart att du turist, håll i sakerna. Förvara värdehandlingar nära kroppen och helst under kläderna, inte i handväskor eller plånböcker i bakfickan. Skylta inte med kontanter i onödan. Tjuven kan skära upp en jackficka. Men han måste veta var du förvarar värdesakerna. Bär väskor diagonalt runt kroppen, helst med väskan under armen på framsidan. Vinylväskor kan skäras upp underifrån med rakblad. Om du bär på ryggsäck; förvara inga värdesaker i ytterfickor. Om du sitter på en uteservering, ställ väskan på marken och snurra in axelremmen i ditt ena ben. Sy egna fickor i tröjor, kavajer och jackor. Använd gärna plånbok av axelhölster-typ. Du kan också förvara dina värdesaker i ryggsäcken. Lägg dem bland smutsvätten. Var försiktig vid tågcentraler, särskilt de som är både T-bana och tågcentral.

Kvinna vägrar släppa taget om sin väska

Den här kvinnan gör inte som polisen rekommenderar, hon ger inte upp. Lägg märke till den öde gatan och “spurtsträckan” som väskryckaren planerat. Lägg också märke till hur fega och desperata förövarna kan vara.

Referenser: Michalko, Gabor (2004) ‘Tourism Eclipsed by Crime’, Journal of Travel & Tourism Marketing, 15: 2, 159 — 172