%name %title
Foto:Alicja Michalik/www.sxc.hu

De flesta farorna är väl kända: bilstöld, bilkapning och rån vid stopp.

Ett generellt råd är att inte signalera i för omvärlden att du är en bortkommen turist. Då löper du mindre risk att dra på dig brottslingar.

Många som svenskar som bilat utomlands upplever att  man kör man mycket mer aggressivt och vårdslöst än i Sverige. Farterna är högre och metoderna annorlunda. Den som kör som en svensk, riskerar att sticka ut. Ja, det kan rent utav vara farligt att köra allt för “defensivt” eftersom  de lokala bilisterna är vana vid en annan typ av körning. Så bör jag ta seden dit jag kommer? Varför skall du köra i 90, när alla andra kör i 180? Motfrågan är: Känner du till konsekvenserna av att handskas med rättsväsende, försäkringsbolag och sjukvård i det land du befinner dig i? I så fall, kör på…

SMART: Undvik alla attribut som skvallrar om att du är en turist. Det kan vara lättare sagt än gjort. Registreringsnumret avslöjar ju dig om inte annat. Men det är ändå en god ide att inte låta kartor, guideböcker o.dyl. ligga framme.

Så kör du säkrare

Allmäna tips

• Använd bälte, även om du tycks vara den enda som gör det.
• I städer: kör med alla dörrar låsta och alla fönster nedvevade
• Kör inte under påverkan av alkohol, även om alla andra tycks göra det.
• Kör inte i 180 på en 90-väg även om alla andra gör det. Helt bortsett från att det är farligt, kan polisen ha en förkärlek för utlänningar.
• Körning nattetid är mer riskfullt än körning dagtid
• Att upp liftare innebär en risk

Parkering:

• Parkera på väl upplysta platser så nära ingången som möjligt. Detta gäller både parkeringshus som utomhusparkering. Utomhus: parkera inte på platser nära buskar och buskage.
• Om möjligt parkera på platser där någon kan se dig gå till och från bilen.
• På parkeringsplats, backa in om du kan. Då kan du snabbare ta dig därifrån sedan om måste.
• Lämna inga värdesaker i bilen – inte ens cigarettpaket eller småmynt.
• Om du måste förvara värdesaker i bilen, lägg dem i bagageutrymmet.Täck över saker om det går.
• Undvik parkering på gatan nattetid. V älj parkeringshus och/eller väl upplysta områden.
• Om du är osäker om vägen någonstans och riskerna är stora, fråga servicepersonal eller taxichaufförer.
• När du parkerar, fäll fram det främre passagerarsätet, eller kör fram förarstolen maximalt. Om du ser att detta har flyttats när du återvänder, gå inte in bilen. Någon kan gömma sig på golvet i baksätet.

SÄPO om bilkörning utomlands

Svenska säkerhetspolisen gav 2008 ut en skriften Personlig Säkerhet. Den hade tips främst åt affärsmän och myndighetsanställda svenska medborgare som reser utomlands. Men det fanns värdefulla tips även åt vanliga resenärer. Du behöver först skaffa dig en allmän bild om säkerhetssituationen i landet. Du bör parkera på säkra och väl upplysta parkeringsplatser. Innan du sätter dig i bilen bör du kolla om det finns onaturliga föremål i, under eller i närheten av bilen. Inspektera lås, dörrar, tanklock,  hjul, däck och navkapslar.  Se efter så att ingen gömmer sig i baksätet. Notera att alla föremål och ägodelar i bilen är där du lade dem.

SÄPO ger följande tips om körning utomlands:

  • Lås alla dörrar och bagageluckan
  • Ha fönstren uppdragna och eventuell sufflet eller taklucka stängd
  • Håll uppsikt på efterföljande fordon samt i fall ett specifikt fordon är synligt vid flera tillfällen på olika platser
  • Om du misstänker att du är förföljd, kör till närmaste polisstation
  • Anpassa farten så att du slipper stanna vid rödljus och liknande
  • Undvik trånga gator och att bli blockerad under färd
  • Var beredd att snabbt kunna byta position och väja undan och köra vidare
  • Ta inte upp liftare
  • Om du konfronteras med rånare låt dem ha sin vilja fram, de kan vara beväpnade och desperata

Brott mot hyrbilar

1993 var inget bra år för tyskar på semester  i Miami, Florida. Det började i april med mordet på  Barbara Meller Jensen. Jensen var den sjunde turisten på sju månader som mördades i Miami. Men just detta dåd var ovanligt grymt och ekade över hela världen. Kvinnan, som reste med sin mor och sina två små barn, kom aldrig fram till hotellet. På vägen från flygplatsen körde hon vilse och hamnade i ett högriskområde. Två tonåriga rånare gjorde en “bump-and-run” på hennes hyrbil. Det är en metod att lura offer ur bilar, genom att avsiktligt köra på deras bil. Föraren går då ut för att inspektera skadan och blir rånad. Efter att kvinnans väska ryckts, slogs hon ned med knytnävar och blev sedan överkörd av flyktbilen. Alltihop bevittnat av moder och barn. När polis och turistmyndigheter utredde händelsen, framkom det att rånare enkelt kunde identifiera hyrbilar genom registreringsskyltarna. Florida ändrade sedermera registreringsskyltarna på bilar. Man gick också ut med rekommendationer till alla turister om att hålla sig på motorvägen, inte stanna eller gå ur bilden om någon körde på bilen på ett misstänkt vis. Trots detta dog ännu en tysk turist, Uwe-Wilhelm Rakebrand, i  Miami senare samma år. Rånare följde efter hans hyrbil från flygplatsen, körde ikapp honom och sköt ihjäl honom med gevär.

Det finns mycket som skvallrar om att din bil är en hyrbil. Förutom registreringsskyltarna, finns reklamen för uthyrningsfirman samt avhämtningsplatsen. Det är vanligt idag att bilar hämtas ut i parkeringsgarage långt utanför flygplatsen. Detta tycks ofta gälla de nya lågprisbilhyrningsfirmorna som onlinebokas. Våldsmän väntar vid parkeringshus, och letar efter personer som liknar turister som kör hyrbilar. I Florida vid tiden för mordet ryktades det att tjuvar och rånare siktade in sig på personer utan solbränna – ett säkert signum på att man är nyanländ i stan.

SMART: Kolla alltid bilens avhämtningsadress. Särskilt så när du anlitar ett uppstickarmärke. Kanske är det värt att dra upp nya planer, ifall du anländer sent till en okänd stad och måste ta dig genom halva stan för att hämta ut en bil. Om din hyrbil är försedd med reklam-stickers, försök riva bort dem. Kolla med hyrbilsfirman och med svenska ambassaden om aktuella problem mot bilister.

LÄS ÄVEN: The Independent: Tourists easy prey on mean Miami streets

Att locka ur dig ur bilen

I bilen är du säker. Utanpå är du sårbar. Särskilt när du inte är “på hemmaplan”. Det finns flera trick som går ut på att få dig ur bilen. Det kan gå till ungefär så här: En eller fler personer noterar dina utländska nummerskyltar. Först punkteras eller skadas däcket. Ibland med luftgevär. Ett litet märke räcker dock. Platsen är ofta bensinstationer, rastplatser eller biltullar. De “hjälpsamma killarna” kommer nu fram till dig, och erbjuder sig att hjälpa byta ditt däck. Bedragarna kan även följa efter i bil, och peka på det skadade däcket. Syftet är att få ur dig ur bilen, helst på en avsides plats, för att sedan stjäla bilen eller värdesaker i bilen. En variant är tjuvar som står vid vid vägkanten, viftar med en bensindunk, eller spelar skadade. En tredje variant på engelska kallas ”fender-bender” eller ”bump and run”. Din bil blir lätt påkörd. Tjuven, rånaren eller våldsmannen slår till mot dig, när du går ut för att inspektera skadan.

SMART: Lämna inte bilen ur sikte vid bensinstationer i riskfyllda områden. Gå inte ur bilen om du är misstänksam. Ta bilnummer och rapportera incidenten. Om du vill hjälpa någon, stanna och tala genom en springa av bilrutan. Skriv ned bilnummer och detaljer och ring efter hjälp vid närmaste vägstation. Försök att köra med framförhållning. Se det som en lek; vad händer om den föraren framför mig plötsligt stannar? Om du misstänker att någon förföljer dig, visa inte förföljare var du bor. Kör till väl upplysta och välbekanta områden; såsom ett sjukhus, en bemannad bensinstation eller allra bäst en polisstation. Där kan du ta i tu med förföljaren, tex. genom att tuta. Om någon kör på dig bakifrån, anteckna numret och far till ett säkert ställe innan du börjar inspektera olyckan.

Bilkapning

Bilkapning går ut på att tilltvinga sig en bil under färdens gång. Då slipper tjuven larm och skador som inbrottet kan orsaka. Syften kan vara att sälja bilen, eller köra runt med bilen ett tag – ”joyriding” – för att lämpa av den. Bilkapningsoffer är ofta kvinnor, äldre och turister. De vanligaste platserna är storstadstrafik, motorvägsrastställen, parkeringsplatser och bensinstationer. Bilkaparen kan också ta sig in i bilen, gömma sig i baksätet och kapa bilen i farten.

SMART: Var uppmärksam. Lås bilen så fort du är utanför den. Undvik okända områden, särskilt om du har hyrbilsskylt eller om du kör med din svenska registreringsskylt. Försök att parkera på upplysta platser i närheten av människor. Kolla efter om någon gömt sig på baksätets golv, då du lämnat bilen.

Rån och stöld under bilfärd

I många länder är bilköer lite av en marknadsplats. Tiggare och försäljare dras till bilköer. Så även rånare och tjuvar. Platsen är ofta ett rödljus. Tjuvar kan sträcka sig efter värdesaker som förare förvarar i knät; handväskor, mobiltelefoner, plånböcker etc. Förövare slungar ibland ett hårt föremål på bilrutan så att den splittras. Detta är mycket stressande för föraren, som inget ser och tror att skadan är mycket värre än vad den är. I kaoset sträcker sig en förövare in efter värdesaker, kanske från en moped.

SMART: Var uppmärksam, särskilt om du åker ensam. Åk med uppdragna vindrutor i okända områden. Tänk på detta även när du åker taxi. Välj en bil med luftkonditionering så att rutorna kan hållas stängda. Ha inte värdesaker liggande framme tydligt och eller i knät. Var uppmärksam på cyklar, mopeder, vespor eller MC:s som kör på ett misstänkt sätt. Har du en dyr klocka? Sätt på den på den arm du växlar med, inte på armen som vetter mot fönstret.

Om någon exempelvis rispar plåten eller spottar på rutan: tänk efter och observera innan du går ut och inspekterar skadan. Du bör givetvis inte heller springa efter förövaren för att hämnas. Det kan vara en fälla.