Stölder på resa


Många stölder och tråkigheter äger rum under det första dygnet på resa. Den som är berusad råkar oftare illa ut.

Bestulen första dagen

Många tjuvar, rånare och bedragare slår till under din första timme i landet. Du är kanske trött efter resan och ouppmärksam. Den mest kritiska tiden är från att du stiger av planet – bussen, tåget, bilen – tills att du är säkert incheckad på hotellet. Sedan följer några dagars infasningsperiod. Du är fortfarande en färsking i landet. Och ju färskare, desto bättre, tycker rånare, bedragare och oetiska affärsmän.

Läs mer om det första dygnets faror

På gator och torg

Man är säker hemma. Men hur vet man att man klampar in i ett farligt område i en främmande stad? Det finns faktiskt tecken. Och man behöver inte åka långt för att se dem.

Läs mer om säkerhet på gator och tor
Ficktjuvar och väskryckare

Brott & stöld under transport

Säker inne i taxin? Oftast, men inte alltid. Det händer att taxichaufförer speedar iväg med ditt bagage. Likaså är tåg eller bussresan ibland en falsk trygghet.

Bussar, tåg och tågstationer
Brott mot bilar

På hotellet

På hotellet samlas resenärerna. Efter resenärerna kommer tjuvarna. Långfingrig hotellpersonal norpar ditt gods. Andra hotellgäster kan inte skilja på mitt och ditt. Lokala förmågor tar sig in och länsar rummen.

Säkerhet på hotell

Neddrogning i samband med brott

Som skildrat i filmen ”In bed with Madonna” förekommer det att förövare lägger läkemedel eller narkotika i ett offers dryck eller föda. Syftet är att göra offret försvarslöst.

Neddrogad först, bestulen sedan