Terrorism, väpnade konflikter, laglösa områden och kidnappningar

Terrorismen är alltid på tapeten. Den är förmodligen en resenärs minsta problem. Men det går inte att förneka att terrordåd skördar offer bland resenärer.

På 1970- och 80-talet kapade terrorister bussar, tåg och flygplan. Syftet var ofta att väcka uppmärksamhet, eller att växla ut fångar.

Terroristerna hade egentligen inget otalt med de ombord på planet. Somliga i gisslan blev till och med kompisar med gisslantagarna. Den gamla typens terrorism finns kvar. Idag finns en mer hänsynslös terrorism, där förövarna hyser ett verkligt hat mot resenärer.

Det förtjänas att nämnas igen: Om man rangordnar alla risker en resenär löper, så kommer risken att “dö i ett terrordåd” långt, långt ned. Terrorismens syfte är att slå mot mjuka mål i det öppna samhället för att visa att ingen går säker. Det är därför mycket svårt att skydda sig från terrorism. Men den är sällsynt. Det dör mycket fler resenärer i trafikolyckor. För de flesta av oss, är terrorismens verkliga plåga de ständiga sökerhetskollarna och den stora militära närvaron.

Terrorismens lista är lång – men låt dig inte skrämmas av den

Listan på otäcka dåd fortsätter att uppdateras. Under 2020 ägde de flesta terrordåden rum i laglösa krigsdrabbade områden dit turister sällan åker. Men det utfördes dåd även i Tyskland, England, Österrike, Kanada och USA.

De fruktanvärda terrordåden i Paris och Belgien 2015 och 2016 var riktade mot det öppna samhället, i vilket resande och turism är en vital del.  Dådet i Belgien ägde rum på flygplatsen.

Sommaren 2013 dödades nio turister av beväpnade män i Pakistan. De nio var där för att ägna sig åt bergsbestigning, men det spelade tydligen ingen roll. De dödades av terrorister i polisuniformer, i protest mot USA:s drönarattacker. Ja, en av de nio dödade var verkligen amerikan.

I september 2013 stormade terrorister in i ett affärscentrum i Nairobi, Kenya, uppenbarligen på jakt efter turister och utlänningar. Minst 39 personer dog i det första skedet av attacken.

2008 dog över 80 människor i en serie attacker i Bombay, Indien. Dåden var riktade mot platser där utlänningar vistas; hotell, restauranger samt på en flygplats. Två år tidigare dödades 200 personer i samma stad i en attack mot pendeltåg. Bombdåden mot barer i Indonesien 2002 och 2005 dödade 100-tals människor. Här var mördarna upprörda över turisterna närvaro.

Bilbomber i dykorten Sharm el-Sheikh, Egypten dödadade 83 personer 2005. En bomb utanför New Dehlis centralstation – framför ingången till turistbazaaren – dödade 61 människor 2005. Ett särskilt fegt och brutalt dåd utfördes i Luxor, Egypten 1998. Gärningsmännen öppnade eld mot försvarslösa bussturister med automatvapen.  Listan är lång.

Vad är terrorism?

Terrorism kan vara allt i från hemmagjorda brandbomber, kapade lastbilar och knivattacker till väpnade anfall och sofistikerade sprängladdningar.  .

SMART: Håll dig underrättad. Men framför allt, slappna av.  Risken är ytterst liten. Om du reser i högriskområden bör du givetvis förbereda dig noggrant. De uppenbara tipsen är undvik soldater, polis, folksamlingar, offentliga färdmedel uppenbara symboler för ”fienden”.

Var uppmärksam på väskor, paket o. dyl. utan ägare i offentliga lokaler – och ställ inte från dig din egen.

Kvarglömda väskor är ett klassisk sätt att placera bomber. Om du skulle stöta på en demonstration eller manifestation av något slag; håll en låg profil. Om du bevittnar en explosion eller en eldstrid. Var försiktig med att ”blåsa faran över”. Ibland detoneras fler bomber när paniken spridit sig, eller när hjälpinsatserna anländer. Om du skulle hamna i eldstrid spring bort eller kasta dig på marken. Försök att ta dig runt ett hörne.  Håll dig på marken tills faran är över. Kika försiktigt fram, men se inte skytten i ögonen. Hasa bort från faran på marken. Göm dig bakom en bil, bakom hjulet. Om ingen bil finns, lägg dig på gatan och ta skydd vid trottoarkanten. Om du är inne i en byggnad och skytten är utanför: kryp in i nästa rum, ligg på golvet. Håll dig undan från fönster och dörrar.

Terrorismen kan också innebära fördelar för en resenär. På många platser som drabbats av ett terrordåd, sjunker hotellpriser och annat.  För den som inte är rädd, kan terrorismen innebära fyndpriser. Och faktiskt kan du bli bemött som lite av en hjälte, för att du vågar komma.

Problem i laglösa områden

Turister blir allt djärvare och allt mer nyfikna. Många söker sig till platser utan lag och ordning i jakten på nya reseupplevelser. I många länder inskränker sig regeringens makt knappt utanför regeringsbyggnaden.  På många håll finns det laglösa områden, som i praktiken styrs av lokala maffiastrukturer. Här får man räkna med att bli offer för BÅDE öppen kriminalitet och korrupta statstjänstemän som tar ut falska avgifter eller begär “dricks”. Ett exempel är gränsområdena och gränsövergången mellan Peru och Ecuador.

LÄS ÄVEN: World’s Scariest Borders (De mest skrämmande gränsövergångarna i världen) Travel+Leisure

Kidnappningar

Syftet med en kidnappning kan vara politiskt eller i utpressningssyfte.  Svenskar är vanligen gynnade jämfört med resenärer från stormakter, men det är absolut ingen garanti. Svensken Johan Gustavsson satt kidnappad i sex år i Mali, mellan 2011 och 2017. Han tillfångatogs under en motorcykelresa. Under affären med karikatyrerna på islams profet Mohammed 2005-2006 brände en mob ned Sveriges ambassad i Damaskus, Syrien. Mobben hade tagit fel på Danmark och Sverige. Dina kidnappare kan vara outbildade eller ignoranta. Eller bara fullständigt förblindade av hat.

När terrorister mördade nio bergsbestigare i Pakistan 2013 var det i protest mot USA’s drönarattacker. Av nio bergsklättrarna var en amerikan!  De övriga åtta – inklusive en vägvisare från Nepal – mördades ändå.

I Kambodja kidnappades tre ryggsäcksturister 1994 – en fransman, en engelsman och en australiensare – när gerillan Röda Khmererna anföll ett tåg 1994. De tre användes som förhandlingskort, för att bytas mot kidnappade Khmermedlemmar. När detta misslyckades, avrättades de tre. I Sierra Leone kidnappade sommaren 2000 ett gäng kringströvande beväpnade gatupojkar en enhet ur engelska armén. Och det kanske säger en del om vilka chanser en försvarslös turist har.

SMART: Kolla upp riskområden med svenska, alternativt norska, danska, eller finska ambassaden, alternativt vilket EU-land som helst. Englands och Amerikas utrikesdepartement har bra hemsidor med varningar för resenärer. Var särskilt uppmärksam i länder där läget präglas av stora klasskillnader, utbredd fattigdom, underbetalda poliser, gott om lättillgängliga eldhandvapen samt där det finns en väpnad rebellgrupp.

—-

Referenser: Nine tourists killed as gunmen storm mountain base camp in Pakistan; 24 Juni 2013, Independent Online