Det finns gott om böcker och experter i ämnet ”kvinnligt självförsvar”. Vissa anser en weekendkurs i självförsvar ingjuter falskt hopp. Att behärska självförvar – t.ex genom judo eller karate – kräver åratal av träning. Dessutom har självförsvar sina begränsningar. Ett misslyckat aggressivt försvar kan förvärra snarare än att förbättra en situation. Lisa Sliwa, en av grundarna till Guardian Angels, erkänner i sin bok “Försvara dig kvinna” att hon åkt på stryk flera gånger, trots all sin kampsportträning. Försvaret måste anpassas efter situationen. På gatan mot en förvirrad narkoman? På hotellrummet mot en man som inte kan ta ett nej? På stranden eller i fullsatt bar? Kroppen som vapen? Improviserade tillhyggen? Självförsvarssvapen?

SMART: Käfta inte mot män som uppenbarligen provocerar dig. Rapporter från USA:s utrikesdepartement visar att mycket våld mot kvinnor äger rum när kvinnor börjar “munhuggas” med sina provokatörer. Livet är inte som TV. Ett generellt råd är: håll inne med mothugg och just den där uppkäftiga kommentaren som fullkomligt avrättar någon. Håll dig nykter, ha springvänliga skor och inget att bära. Lämna farliga situationer så snabbt som möjligt.

Läs en självförsvarsbok. Utarbeta och memorera en egen självförsvarsstrategi, baserad på vad du känner att du klarar av. Känn dig själv! Försök att ha fler än en strategi. Ett välkänt fenomen är att våldsmän får svårare att skada och kränka någon de känner. Om du lyckas ”fraternisera” dig med våldsmannen, d.v.s. bli söka kompis med den som söker skada dig, ökar dina chanser att komma undan. Självförsvarsvapen – pepparspray, elchocksvapen och teleskopbatonger – som är förbjudna i Sverige – kan köpas fritt i många länder. Tänk bara på att de kan förvärra situationen. Om inte mannen var agiterad när han började tafsa på dig, så blir han det definitivt om du slår honom med el-batong. Alla vapen kan tas ifrån dig och användas emot dig. Lagen kan se dig som angriparen, om du bär vapen. Du kan få problem i tullen om du försöker föra dem över gränsen.