Det finns tre grundläggande missförstånd om kvinnors sexualitet. De ligger bakom en stor del av de problem som uppstår under resa – och annorstädes. Om du som kvinna – eller som man som älskar kvinnor – känner till dem, kan du förhoppningsvis undvika mycket trassel. 

  1. Kvinnan vill egentligen, det gäller bara att vara ihärdig
  2. Kvinnan bryter medvetet mot normen och klär sig provocerande
  3. Kvinnor klär sig sexigt för att signalera sin lust

Låt oss ta lite närmare titt på dem:

1. Kvinnan vill egentligen, det gäller bara att vara ihärdig

I hela världen ”vet” män att det lönar sig att vara ihärdig om man vill ha en kvinnas gunst. Svenska kvinnor får ibland höra att de klär sig “sexuellt utmanande”, att deras beteenden är “sedeslöst” och en “invitationen till sex”. MeToo-män finns över allt. Efterhängsna, aggressivt inviterande, blottande och tafsande. Vilt främmande män tafsar utan att egentligen tycka de gör något fel. Dejter slutar i våldtäkter. I många länder är problemet så allvarlig att man infört könssegregerade transportmedel.

2. Kvinnan bryter medvetet mot normen och klär sig provocerande

Det förekommer också en omvänd form av sexuellt trakasseri. Någon anser att kvinnan uppträder ”vanhedrande”. Kvinnor har blivit nekade service, spottade på, kallade nedlåtande namn och blivit utskällda enbart för klädsel och utseende. På många håll på jorden finns det ”reservat” för män dit kvinnor inte är välkomna. Där kan kvinnor behandlas illa. Själv är jag benägen att tro att de flesta kvinnor på resa klär sig “kulturellt avvikande” av ren okunnighet.  De vill varken ragga eller ställa till rabalder.

3. Kvinnor klär sig sexigt för att signalera sin lust

I Sverige accepterar inte kvinnor att de måste klä sig ”mindre utmanande” för att slippa bli våldtagna. Utomlands kan det var smart att uppträda lite mer pragmatiskt på den punkten. Vi lever fortfarande i värld där kvinnor inte anser sig kunna gå ut ensamma efter mörkrets inbrott. Och det gäller inte bara i kriminella ghetton, utan i Sveriges städer och byar. Dubbelmoralen kan vara massiv, men i slutändan är det offret – kvinnan – som är förloraren. Överfalls-våldtäkter är sällsynta. Desto oftare har offret följt med förövaren hem eller vice verca där situationen urartar. Kvinnor bör vara extra misstänksam i sådana fall. Mannen kanske inte alls uppträder som en kille hemma skulle gjort. Kanske väntar tre av hans kompisar i lägenheten. Dina chanser i det lokala rättsväsendet kan vara mycket små.