Sex, brott och missförstånd

Det finns flera former av oönskade sexuella beteenden och bedrägerier: Sexuella trakasserier och ofredanden. Dåliga romanser. Våldtäkter. Sexindustrin. Romans-bedrägerier. 

Sex är en kraft inom oss som vi har svårt att kontrollera. Önskade erotiska möten är för många resans höjdpunkt. Oönskade försök till erotiska möten är istället resan bottenpunkt. Utan att kunna bevisa det, är det denna sidans officiella åsikt att så gott som alla sexbrott utförs av män med kvinnor som offer.

Svin, tafsare & våldtäktsmän

Detta dystra ämne innefattar tre nivåer av övergrepp

  1. Efterhängsna, aggressiva invitationer: Män – inte sällan i grupp – försöker ragga upp kvinnor på ett tröttsamt sätt. Ibland alkoholpåverkade.  När mannen förstår att de fått ett nej, övergår det i förolämpningar eller verbalt våld. På vissa håll kan detta utvecklas till masshysteri. Alla män på en gata, en lokal eller en semesterort kan vara involverade i denna “sport”.
  2. Blottande och tafsande. Kroppskontakt och ofredande. Ibland av främlingar, ibland av bekantskaper som tar sig friheter.
  3. Våldtäkter. Här försöker mannen tvinga sig till sex med fysiskt våld. Den mest brutala varianten är överfallsvåldtäkter. Vanligast är s.k. Date Rapes, situationer där en vänskaplig situation övergår i våldtäkt. Exempelvis en liten drink på rummet efter en trevlig middag

SMART:  Undvik explicit sexig och utmanande klädsel i kulturer som du inte känner. Fråga kvinnor på plats vad som gäller och vad som är accepterat. Undvik att resa ensam, särskilt nattetid. Undvik typiska överfallplatser; ungefär de samma som finns beskrivna i kapitlet rån. Undvik att gå in i konversationer med män på dessa platser. Se upp för våldsmän som rycker in kvinnor i bilar. Gå inte på öde, mörka gator. Försök att undvika högklackade skor, långa kjolar och annat som gör det svårt att springa i. Undvik portar. Undvik att uppträd berusad eller drogpåverkad.Lita på din intuition. Intuition är den första och sista hjälpen och den är 100 procent internationell.  

LÄS MER:

Självförsvar för kvinnor>>>
Tre myter om kvinnlig sexualitet>>>
Lokala macho-män tror att utlänningar är homosexuella >>>

LÄS ÄVEN:

London 2018: En “respektabel man” bär med sig berusad tonårstjej,  våldtar henne mörk gränd. (The Sun, England)  >>>

Romansbedrägerier

“Romance Scams” är väl kända från internetvärlden. Vackra unga människor lurar ensamma äldre män – oftast – att skicka över pengar.  Olika slags kriminella arrangemang där män luras av kvinnlig skönhet har förekommit i alla tider. I Sverige minns vi den märklige Lasse Maja – förvisso en man – som lyckades lura andra män in i giftermålstankar. Även kvinnor faller för moderna Sol och Vårare. Kvinnlig fägring är och förblir ett mycket starkt lockbete. Enligt psykologen Rolly May, dras ofta människor av olika nationer och raser till varandra sexuellt. Det cirkulerar ofta myter om vissa folkslags fria och spännande sexuella vanor.

SMART: Var försiktig om en, vacker ung kvinna eller man, med klar erotisk utstrålning – ger dig uppmärksamhet av ett slag du inte är van vid. Det du betraktar som äkta kärlek  kan nämligen vara:

  • prostitution
  • lockbete för rån
  • sexuell utpressning
  • lockbete för olika slags finansiella bedrägerier
  • lockbeten till oseriösa klubbar, med hutlösa priser, bevakade av gorillor
skylt som visar show klubb

Kvinnans blottade bakdel är det främsta argumentet för att gå in på den här klubben

Bedragare och kriminella älskar situationer där offret inte vill gå till polisen. Sex och resor hör ihop i det moderna samhället. Vi har blivit upplysta i hur vi skyddar oss emot oönskade graviditeter och emot sexuellt överförbara sjukdomar. Det är kanske på sin plats att varna för bedrägerier och våld baserade på sex, trots att detta fenomen är gammalt som gatan. Skam är akilleshälen. Att rapportera en förlorad plånbok är en formalitet. Men om du förlorade den på bordell, hos en hemlig älskare eller i gay-saunan – om du nu besväras av detta – ja, då kanske det bär emot att gå till polisstationen

SMART: Gå inte på bordell. Nyttja inte prostituerade. Fråga dig själv: Vad får det för konsekvenser för mig, mitt yrke, mina vänner och anhöriga i fall detta uppdagas? Gå inte någonstans dit din partner eller din mamma inte vill se dig. Om du ändå gör allt detta – i studiesyfte naturligtvis – lämna ID och värdesaker på hotellet.

Referenser:

Aftonbladet 2011-12-30 Våldtäktsvåg i turistparadis

Lisa Sliwa, “Försvara dig kvinna”

Annals of Tourism Research, Vol. 42, pp. 311–333, 2013, VIOLENCE, BACKPACKERS, SECURITY AND CRITICAL REALISM
http://dx.doi.org/10.1016/j.annals.2013.01.007