Officielllt säger de flesta tullväsenden att de prioriterar narkotika, vapen och terrorister. Beroende på hur du presenterar dig i tullen, kan du få längre eller kortare visum. Du kan också slippa irriterande procedurer, såsom i värsta fall kroppsvisitering.

Inom EU och särskilt inom Schengen-zonen är tullen näst intill avskaffad. Utanför den europeisk gemenskapen kan det vara andra tag. Där står du med ditt pass och hoppas på att bli insläppt. Få tullare skulle erkänna det, men unga män med “provocerande utseende” och “uppstudsigt attityd” – gärna mörkhyade – tas in för specialgranskning mycket oftare än barnfamiljer där pappa ser ut som Kalles Kaviar-gossen i kostym. Kommer du dessutom med billigast tänkbara färdmedel, kan du räkna med hårdare granskning. Piercingar och annat kan av nitiska tullare uppfattas som ett sätt att manipulera ditt passfoto.

Många länder säger sig ha problem med personer som vill ta illegal anställning. Unga kvinnor plockas ibland in för förhör, då det finns misstanke att de skall ta illegalt arbete som t.ex. barbiträde eller au pair. Om du uppger att du skall stanna i tre veckor – trots att du ämnar stanna i ett halvår – kan tullaren reagera på att du har kläder för fel årstid, att du har mediciner som räcker i sex månader. Med EU, och senare Schengen har reglerna blivit ganska snåriga när du reser utanför EU-zonen. Jordbruksprodukter – livsmedel, djur och växter samt djur och växt- produkter – är hårt reglerade.

Inom EU och övriga västvärlden har synen skärpts på piratkopiering av märkeskläder, klockor och datorprogram. Det är alltså ett brott att försöka ta med en falsk Rolex-klocka hem till Sverige. När det gäller terroristbekämpning är alla regler tillåtna. Många länders tullare kör med brysk, provocerande och på gränsen till kränkande behandling av resenärer. Syftet är att framkalla osäkerhet hos personer som värvats för någon terrorgrupp.

Saker som ofta innebär problem att ta över en gräns:

• färsk frukt
• sprit
• tobak
• narkotikatillbehör och narkotikapropanda
• antikviteter och kulturföremål
• minderåriga som reser utan stöd i passet
• bilar
• vapen
• jordbruksprodukter
• porr
• ”fel” sorts politisk propaganda
• ”fel” sorts religiös propaganda/läror
• mediciner
• levande djur
• förfalskade märkesvaror
• produkter tillverkade av fridlysta djur och växter
• dataprogram

SMART: Gå hel och ren genom tullen. Ljug inte för tullaren. Skulle du blir intagen till förhör, svara klart och koncist på frågorna. Ta god tid på dig och låt dig inte stressas. Var inte uppstudsig, trots att kanske tullaren provocerar dig. Svara inte ironiskt. Introducera inga nya fakta i berättelsen. Och ta inte emot inslagna paket från främlingar över gränsen. Visa att du kan betala för dig. Förbered dig väl, hänvisa till ett hotell eller till en gäst som du skall besöka. Ha en adress i mottagarlandet. Om du inte har pengar, försök att låna lite för att visa upp. Däremot är det ingen god idé att låna ett betalkort som det inte står ditt namn på, eller vars datum gått ut. Om du ämnar lifta genom ett land och dricka vatten ur bäckarna, berätta inte det för tullaren. Om du ämnar komma in på turistvisum, för att senare försöka ändra visumets status, t.ex. till arbetstillstånd, berätta inte det heller.

En svensk exil-iranier berättade följande:

”Jag var i Iran och hälsade på släktingar. Vissa tullare gillar inte iranier som bor utomlands. Han letade igenom min väska. Han tog upp en veckotidning, och frågade om det var porr i den. Det är förbjudet med porr i alla former i Iran. Jag sa ”titta efter”. Han sa: ”Det kan jag inte göra, det kanske är porr i den.” Och om han tittade skulle han ta skada av det omoraliska. Tullaren sa att han inte kunde släppa in mig i landet, så länge han inte var säker på att jag hade porr med mig.”  Situation slutade med att tullaren fick ta emot en penninggåva.

Mindre trevliga gränsövergångar

Vissa gränsövergångar är särskilt obehagliga.  På många bloggar redovisas skrämmande berättelser.  Det gäller främst gränsövergångar mellan länder där någon form av väpnad konflikt ägt rum, exempelvis Indien-Pakistan eller Iran-Irak. Säkerheten är rigorös. Misstänksamheten är stor. Resenärer har anklagats för spioneri.

Det finns också gränsövergångar i mer eller mindre laglösa områden. Även detta finns det gott om stories på resebloggarna. Tullare är korrumperade OCH kriminaliteten är öppen.  Tullarna vill ha “dricks” eller “stämpelavgift” för att släppa in resenärer. De hittar “fel” i  resedokument. De kräver avgifter, som måste betalas till absurda växlingskurser.  Utanför väntar taxis som samarbetar med rånare.

Visum och “fula” stämplar

Större delen av världens länder – och så gott som alla länder i tredje världen – kräver visum för svenska medborgare. I vissa länder kan visum ordnas vid gränsen. Ibland vill man se en returbiljett och bevis på försörjning. Ibland krävs bokat hotellrum eller ”sponsor” i landet.  Bryter du emot hotellplikten, kan tullaren välja ett hotell åt dig.  Tänk också på att passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedagen. Provisoriska pass – sådana som utfärdas på flygplatser i Sverige – godtas inte i alla länder.

Vissa regeringar anser att alla personer skall vara delaktiga i landets utrikespolitik. Därför får du inte komma in landet A om du har en stämpel från landet B. Det mest kända exemplet är Israel, som bojkottas av flera stater. Hyckleriet är massivt kring sådana här beslut. Tullaren vet exakt vad det är frågan om, han vill bara inte se en viss stämpel i ditt pass.

Det är mindre populärt att anlända från länder som är starkt förknippade med terrorism eller narkotikahandel. Under det algeriska inbördeskriget på 1990-talet stängde vissa flygbolag på Orly-flygplatsen i Paris sina incheckningsdiskar när algeriska plan startade eller landade.

Undertecknad har själv stått i danska tullen, hemkommen från Beirut, Libanon och upplevt hur samtliga passagerare fått väskor genomsökta. ”Så här är det alltid”, förklarade luttrade libaneser, som ofta far sträckan. Det kan också innebära problem att på kort tid besöka två länder som befinner sig i väpnad konflikt med varandra. Sådana stämplar kan minska dina möjligheter att få visum. Slutligen, ser det illa ut i ditt pass ifall du fått en stämpel som säger att du nekats visum i ett land.

SMART:Utgå aldrig från att visum käckt fixas vid gränsen på fem minuter. Kolla alltid upp i förväg om visum behövs, ifall man kan få det vid gränsen, vilka begränsningar det i så fall får och vad det kostar.

Om du misstänker att du får en “ful” stämpel, kolla noga det noga innan du åker. Begär att få inresestämpel på ett separat papper. Tänk på att även utresestämpeln kan skvallra om varifrån du varit. Om du exempelvis åker från Israel till Egypten landvägen indikerar inreseorten i Egypten att du varit i Israel. Om du fått ett visum utfärdat av en ambassad i ett paria-land är det också kört, eftersom detta ofta anges i visumet. Planera detta i förväg före du reser.

.