Sicilien är en av de mest genuina, trevliga och mest prisvärda platserna man kan åka till i Europa. De flesta av oss har sett Gudfadern och andra filmer om maffian. Så man är ju lite nyfiken? Finns det “bossar” i Armanikostymer som går runt och samlar in “beskyddar-pengar?”

En sak är i alla fall säker: man tycker inte om att diskutera ämnet maffia på Sicilien. De flesta som trots allt vill diskutera ämnet menar ungefär följande: den politiska korruptionen och den organiserade brottsligheten går hand i hand. Resenärer märker inte mycket av korruptionen på Sicilien.

En hotellägare i Catania på Sicilien berättade följande:

”När de grep bossarna Sandro Lo Piccolo och Bernardo Provenzano intervjuade TV här vanliga sicilianare om saken. Många ”vanliga medborgare” tyckte att de var folkets försvarare som ”stod upp” mot myndigheterna. Här på Sicilien är misstron mot myndigheterna stor, de anses förgiftade av korruption sedan länge. Vad folk inte inser är att maffian kontrollerar myndigheterna också. Det kan komma en inspektör hit och säga att hotellet inte klarar brandreglementet och måste stänga. Så jag måste muta honom eller gå till maffian för att ”tala tjänstemannen till rätta”. I bägge fallen förlorar jag och maffian får pengarna. Maffian kan vilja köpa hotellet och riva det för att lura till sig medel ur EU-fonder. Hit har de inte kommit, men om de gör det säljer jag hotellet och sticker utomlands.”

En annan hotellägare på en annan del av Sicilien, berättade följande:

”Jag har officiellt inte öppet än. Om det sprider sig att hotellet är öppet, kommer myndigheterna hit och ställer till trassel. Om det kommer ut att jag serverar mat, så kommer det snart hit folk som skall äta gratis. Det är så det fungerar här. De äter gratis, annars ger de inte tillstånd. Annars fungerar inget. När jag kom tillbaka från USA hävdade myndigheterna att min födelseattest saknades. Utan den kunde jag inte ta över huset från min fru. Det skulle ta fyra månader att få fallet prövat i civil domstol, så jag betalde. Och de ”hittade” attesten igen.”

Källa: Egen, 2008