Polisen kan skapa problem för resenärer på flera sätt. Vanligast är övervåld, olika slags manövrar för att få pengar eller genom uppenbart politiska ingripanden.

Polisen är mer ofta än tvärtom resenärens bäste vän. Men en korrupt eller illasinnad polis kan skapa problem av värsta sort för en resenär. Det som åsyftas är inte brysk eller orättvis behandling om du gripits utomlands misstänkt för ett brott, utan på polisers uppsåtliga trakasseri av resenärer.

Polisen “avslöjar” spioner

Det finns tyvärr fall där oskyldiga resenärer fängslats i diktaturer, och ålagts groteska straff. Ofta som en varning till hemlandets regering, känns det som.

Ett välkänt fall var den amerikanske studenten Otto Warmbier, som besökte Nordkorea. Otto dömdes till 15 års hårt straffarbete för att  ha stulit en politisk propagandaaffisch. Efter 18 månader som frihetsberövad släpptes hans svårt sjuk, men avled sju dagar efter hemkomsten 2017.

2010 greps engelsmannen Andrew Barber i Iran. Han greps när han fotograferade en solnedgång. I bakgrunden på en av hans bilder fanns ett kraftverk. Han hade tidigare besökt Irak. Det blev häkte i två månader, med misstanken spioneri.

År 2000 grep polisen på Kuba en grupp svenska journalister och tvingade dem efteråt att betala för logi i fängelset. (Ett bastuhett fängelse som stank av urin)  ”Brottet” var att ha träffat kubanska kollegor.

Poliser på Bangkoks flygplats griper turister för snatteri minuter före planet skall gå

Efter att flera brittiska turister berättat samma historier, gick BBC ut och varnade engelsmän inför julen 2009. Korrupta poliser i Thailand griper turister på Bangkoks internationella flygplats, och anklagar dem för stöld eller snatteri i flyplatsens Duty Free affärer. Därefter måste de betala pengar i böter, eller för borgen eller liknande. I vissa fall kommer “mellanhänder” in och “hjälper” de gripna turisterna med “advokathjälp”, som givetvis kostar ännu mer pengar. De anklagade hålls mycket kort och tonen från polisen är aggressiv. Den anklagade måste skriva under  papper, utan att ha en chans att se vad man skriver under. Detta organiserad bedrägeri fick sedermera namnet “zickzack-tricket” eller The Thai Zig Zag Scam.

SMART RESA KOMMENTAR: Kort, sagt detta bedrägeri är genialiskt och grymt. Stressen som offret känner gör att vederbörande vill betala sig fri. Brittiska ambassaden varnade därefter resenärer för att “flytta runt och plocka upp saker” i Duty Free – butikerna. Om du vill vara verkligt säker, gå inte in i affärerna. Tänk på att liknande trick kan utföras i andra varianter, om det är uppenbart att du måste med ett plan, en båt, en taxi eller liknande.

LÄS ÄVEN: Tourists warned of Thailand airport scam (BBC News)

Välkommen till vårt land – hit med dina pengar!
Ross, 20 år från England berättade i september 1999 följande historia från Ryssland:

”Polisen kallade in mig på polisstationen direkt på tågstationen när jag kom från Polen. Det var två poliser. De tvingade mig att tömma mina fickor och lägga ifrån mig pass och plånbok. En av dem gick igenom min väska. Han var ganska rolig – skämtade och så. Den andre sa ingenting. När jag kontrollerade mina saker efteråt märkte jag att polisen tagit tre resecheckar och min tulldeklaration”.

KOMMENTAR: En tuff situation att handskas med rent psykologiskt. Ross agerande är förtjänstfullt. Han tog fram sin parlör, gick runt på stationen tills han fann en person som pratade engelska. En hjälpsam ryss hjälpte honom att rapportera saken till de bägge polisernas överordnande. Nu blev de klåfingriga snutarna utskällda efter noter och snart kunde resecheckarna – men inte deklarationen – återlämnas till Ross. Ross rapporterade även händelsen till sin ambassad som gav honom ett brev som förklarade varför Ross inte hade någon deklaration. Ross historia fick ett lyckligt slut, och visar att det ofta lönar sig att försöka, istället för blint resignera.

Att använda droger i drogliberala länder

”Det är ingen som bryr sig om sånt här”, säger dina nyfunna vänner och tänder på. Kanske är det marijuana, kanske är det rökheroin, kanske är det något annat. Bruk av droger är illegalt i så gott som alla världens länder. Men, i vissa länder och regioner vill eller kan man inte tillämpa lagarnaPå många håll på jorden förekommer relativt öppet marijuanabruk. Det innebär inte att det är fritt fram för dig. Den lokala polisen kan välja att titta åt sidan åt städat drogbruk. Turistinkomsterna kan vara bra för den lokala ekonomin. Hursomhelst, drogpolicys blir lätt politiska. En av jordens hasch-paradis, som jag en gång besökte omsusades av historier som: ”Beduinerna som bor där säljer gräs till turisterna. Pengarna strömmar in. Allt är frid och fröjd. Alla är nöjda”. Fast just den dagen jag var där, dök nationella polisstyrkor upp som en blixt från klar himmel. Snart greps stenade backpackers och fördes bort i polisbil. Nu gick det relativ bra för dem – några timmar i häktet, snabbrättegång och böter. Men jag skulle inte vilja ha varit i deras kläder för det. Det finns fler risker med drogbruk. Poliser och bedragare kan utnyttja det faktum att du i deras ögon är en simpel knarkare. Du saknar i deras ögon självkänsla, där du sitter med dina flummiga drogpolare. De kan utsätta dig för bedrägerier, trakasserier och andra otrevligheter. Skulle det bli rättssak, kan vittnen dyka upp från alla möjliga håll och bekräfta att du umgicks med knarkare.

SMART: Håll dig undan från droger, drog-tagare och drogförsäljare. Droger innebär för eller senare problem för dig.

Dereks historia

Derek från Australien hade lite av galenskap i ögonen. Jag mötte honom i London, vintern 2001. Hans reseberättelser gick mest ut på att bli jagad ut och in från ljusskygga etablissemang i Sydostasien. Derek visste vad han gjorde när han besökte strippklubbar, flummiga diskotek, skumma kasinon och annat. Han var typen som hellre illa fäktade än flydde. Derek berättade följande historia från Filippinerna:

”Vi skulle gå hem från en bar. Vi gick i en avsides gränd. Jag var tvungen att kissa, så jag ställde mig vid en telefonstolpe. ALLA gör så Filippinerna, ALLA! Man ser det hela tiden. Men, några lokalbor såg vad jag gjorde och kallade på polisen. Vi hade hört att de kanske hade vapen eller något så vi stod kvar. Två poliser tog oss till stationen. Polisbefälet började gå loss, och hota oss. ”Det här bli tre dagar i fängelse”, ”Jag kan inte garantera vad som händer er”. Vi visste att de var ute efter mutor, så vi höll oss kalla. Vi sa bara: ”Vi vill prata med vår ambassad nu.” Till slut sa han; ”Okej, jag släpper en för den här gången, men låt det blir en varning”. Vi fick gå.”

Trafikpolisen: Märklig förkärlek för turister

Svenska bilister i Norge berättar ofta att den norska polisen visar ett misstänkt starkt intresse för dem. Och att de lite lättvändigt delar ut höga bötesbeslopp. Men det är inte bara i Skandinavien sådana här historier cirkulerar. Amerikaner som far till Tijuana; Mexiko berättar om mexikanska poliser som uppträder brutalt eller ignorant mot dem. (Omvänt, klagar mexikaner som far till USA,  att den amerikanska  polisen behandlar dem som kriminella) I Frankrike tycks många engelska bilister åka på fortkörningsböter, som i Frankrike kan utkrävas på platsen. En incident som väcker stort misstroende hos britterna är den franska regeln att fartgränsen sänks när det där dåligt väder. Och vem bestämmer när det är dåligt väder? Jo, det gör monsieur police.

 

Polisen väntar utanför hyrbilsfirman

Ett omtalat “knep” är att gömma sig bakom en vägg eller en skylt,  tills en turist kör förbi.  Turisten stoppas, polisen hittar eller uppfinner en förseelse.  Ibland blir det kvittolös böter. In cash of course. Ibland säger polisen att rakt av att det blir mycket pappersarbete och kanske svåra juridiska påföljder. Men vi kan lösa det hela med en liten gåva, här och nu. Historier som denna förekommer i många versioner på nätet. Det tycks förekomma på många håll.

 

 

 

 

 

Referens:

Sunday Times 8 mars 2004, Zut Alors…

International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research
Dark tourism and voyeurism: tourist arrested for “spying” in Iran
Dorina Maria Buda, Alison Jane McIntosh,

Dorina Maria Buda, Alison Jane McIntosh, (2013) “Dark tourism and voyeurism: tourist arrested for “spying” in Iran”, International Journal of
Culture, Tourism and Hospitality Research, Vol. 7 Issue: 3, pp.214-226, https://doi.org/10.1108/IJCTHR-07-2012-0059