Avgifter av olika slag är ett ständigt inslag för resenärer. Länder kan ha en annorlunda kultur av avgifter än vad vi är vana vid. Ämbetsmän kan också ta chansen att ta ut avgifter av olika slag – bötessumma, tilläggsavgifter, straffavgifter, tull, skatt eller vad det må vara – enbart därför att du inte vet bättre. Du har ofta små chanser att vinna mot en byråkrat eller en uniform i ett annat land.

SMART: Ge inte en tjänsteman den lilla orsak han behöver för att trassla med dig. Var noga med det formella. Se till att alla papper är korrekta. Om du skall betala för något, kräv att få ett kvitto. På kvittot skall det framstå vad du betalar för, summan, tjänstemannens namn, datum, klockslag. Om det är på ett tåg, skall det stå tågnummer, etc. Namnet skall verifieras med ID-kort. Ta god tid på dig och fråga noga vad du betalar för, om detta är sedvänja här. Om du inte förstår språket, försök att hämta någon som förstår. Om du misstänker att någon tar ut en illegal bötessumma, säg att du omedelbart tänker påtala detta när du får chansen. Om du skulle råka i trassel skriv inte under något du inte förstår. Hänvisa till svenska ambassaden, vars namn och telefonnummer du tagit reda på i förväg.

Fixerade specialpriser för utlänningar

Många stater tar ut särskilda avgifter för utlänningar. Systemet är bl.a infört på kulturinstitutioner, zoon, museer, järnvägar och flyg. Under 1990-talet var Bolshoi-teatern i Moskva  30 gånger dyrare för turister. Resenärer har lyckats spela utlänningar och klarat sig undan med lägre priser. Du lär knappast bli arresterad för att försöka. Ibland förses biljetter med köparens namn, som kollas mot pass. Kollen av studentlegitimation – som ger rabatt på museum – är i många länder en fars. Det räcker att visa upp vad som helst. Vi rekommenderar ingen att försöka lura sig förbi dessa avgifter. Men grattis till den som lyckas!

Låt turist-j**larna betala mer!

Visste du att turister betalar 1000 indiska rupier i inträde till  det moderna underverket Taj Mahal, medan indierna själva går in för 40 rubel?  Eller att utlänningar betalar 700 ryska rubler för att se konstmuseet Hermitaget i St Petersburg, vilket är något mer än de 400 som ryssar måste betala. Och när du besöker Hassan II:s moské i Casablanca, Marocko kostar det dig 120 marockanska dirhams. Marockaner betalar ingenting. Nationalparker i Thailand tar i snitt ut 20 ggr mer i inträde av utlänningar. Allt detta står i den utmärkta australiensiska bloggen Traveller. SMART RESA bedömer innehållet i Traveller som trovärdigt, även om de exakta priserna kanske varierar. I fallet med Taj Mahal borde kanske britter få rabatt eftersom britter restaurerade det förfallna monumentet 1908.

Internationella tågbiljetter

Internationella tågresor ger ypperliga tillfällen till bedrägeri. Servicepersonal i olika länder kan skylla på varandra och du blir den som får betala. Personen i kassan i land A kan sälja dig en sovvagnsbiljett i ett fullbokat tåg. Sovvagnen kanske inte ens är påkopplad när du kommer ombord på tåget, så det är svårt att kolla. Tågpersonalen i land B kan anse att din biljett inte är den rätta, att den måste kompletteras med en liten avgift eller att bokningen till sovvagnen inte nått dem. För att vara hyggliga kan de emellertid sälja dig en plats i en som de råkar ha över…

SMART: Du har små möjligheter att bli ersatt, men fråga i varje i fall i förväg om några avgifter tillkommer. Ta namn och telefonnummer och av personen du köper biljetten av. Hänvisa till detta och håll dig till den historien. Vägra i det längsta att betala. Det kan vara en improviserad bluff. Låt dig inte stressas till att betala under hot!

Poliskorruption – en mardröm

Att bli rånad eller värre av poliser är en mardröm. Det förekommer i djupt korrupta, laglösa och våldsamma länder. Svenska Dagbladet beskrev i maj 2018 den fruktansvärda situation i Venezuela.

25-årige Raymond Sanchéz har upplevt hur en vän blir mördad i ett mobilrån, han har själv rånats nio gånger och kidnappats två gånger, det berättar han för mig under en promenad i det annars ganska lugna Los Palos Grandes i närheten av där det hände.  Han tjänar 24 kronor i månaden som jurist vid Högsta domstolen och påstår att fem av sex kollegor är korrumperade.  Hans kidnappare, som släppte honom samma dag, var i båda fallen en duo bestående av en lugn polis och en våldsam gangster.

Meningslösa avgifter

Människan har i alla tider visat upp stor uppfinningsrikedom när det gäller avgifter. Ett exempel kan vara  ”stämpelavgift”. Resenärer måste registrera sig senast på hotellet eller hos polisen efter ankomst och betala denna avgift, annars blir det böter. Det lönar sig sällan att försöka strunta i det. Om din stämpel eller ditt kvitto saknas när du skall lämna landet, blir böterna eller avgifterna desto högre.

SMART: Klargör avgifts-situationen med din researrangör, och med personer som nyligen varit i landet. Om det du väljer står mellan två länder på din semester, bojkotta kleptokraterna.

AIDS-test och andra vaccinationer

Vissa stater kräver AIDS-test för inresa i landet. Om du inte har ett giltigt intyg sådant, kan de anses tvingade att göra ett åt dig. Vad som är giltigt kan vara ganska godtyckligt. Testet kan kosta misstänksamt mycket pengar’ I extrema fall i korrupta stater tvingas utlänningar ta AIDS-test flera gånger per månad. Personer som skall besöka ett land i någon vecka kan tvingas ta sådan test, trots att det kanske tar en just en vecka innan man vet säkert om man verkligen är smittad. Resenärer har berättat om att tullare vid en gränsstation krävt att alla resenärer köpte ett piller. Mot en influensa epidemi, sa man.

Flygplatsskatt, hamnskatt, avreseskatt, delstatstull

Flygplatsskatter betalar man ofta i samband med att man köper biljetten. Men, i vissa fall tas den ut direkt av resenären på platsen. Ett liknande förfarande är “hamnavgifter” och liknande som vissa länder tar ut av privata seglare. Länder som har regioner eller delstater kan ibland ta ut inreseavgifter, eller olika slags interna visum.

SMART: Kolla upp i förväg. Påtala i efterhand för svenska ambassaden. Om det är ett EU-land kan lagarna kan vara olagliga, eller påverkbara.

Oväntade specialkrav

Vid gränsen – eller ombord på ett transportmedel som skall ta dig till nytt ett land – krävs plötsligt särskilda och dyra tillstånd. På en hemsida för konsumenter dök följande lilla historia upp år 2000: En kvinna som reste med sin lilla dotter får på flygplatsen reda på att resa med minderårig till det land hon skulle till, kräver tillstånd av fadern, undertecknat av jurist. Kvinnan nekades först plats ombord, och såg ut att förlora sin biljett. Lösningen blev att köpa ett tillstånd av flygbolagets jurist för 65 kanadensiska dollar. När inget lagrum för detta kunde hänvisas, refererade flygbolagets personal till bestämmelser i ”hemliga interna dokument”. Personalen var enligt kvinnan, mycket obenägen att hjälpa till, men pengarna tog de gärna emot. Personligen tror jag detta var ett korrupt förfarande.

SMART: Det enda du som konsument kan göra är att i förväg fråga om sådana detaljer. Eller att undvika transportmedel från korrupta stater.

Manipulerad valuta, turistvaluta, växlingstvång

Den här formen blir allt mer sällsynt, men förekommer på olika håll på jorden. Ofta tvingas du vid gränsen växla in en summa pengar till en manipulerad kurs. På svarta marknaden får du ofta en mångdubbelt bättre kurs. Ofta måste du deklarera värdesaker såsom kameror, dyrbara klädesplagg, smycken, datorer och mobiltelefoner, som du senare måste föra med dig hem igen.

SMART: Kolla upp hur hårt man tillämpar dessa regler i respektive länder. Återigen, servera inte en tjänsteman en chans att obstruera. Fyll i deklarationen till punkt och pricka. Spar alla kvitton. De kan vara en förutsättning för att få växla tillbaka överflödiga pengar.


Referens:

The Sunday Times 00-06-25 ”Med tax scam hits Brit Holiday sailors”