Kategorier

Brott & Straff

The Career Girl Murders – Hur man INTE beter sig mot en rånare

New York, 1963. Inbrottstjuven Richard Robbles får en idé: Göra inbrott under Martin Luther Kings TV-sända “I Have a Dream”-tal. Då skulle alla sitta klistrade vid TV:n och inte lägga märke till hans brottsliga hantverk.

Robbles var en rutinerad inbrottstjuv, som enkelt tog sig in en lägenhet i Manhattan. Men därinne blev han upptäckt han av de boende, Janice Wylie, 21 och Emily Hoffert, 23 år. Han hotade de två kvinnorna med kniv och band fast dem. Nu hade inbrottet förvandlats till väpnat rån.

Robbles var pank, desperat efter pengar och beroende av heroin. Han hade just släppts villkorligt från ett treårigt fängelsestraff. När han skulle fly, sa Wylie: “Du har inte chans att klara dig undan detta, jag minns ditt ansikte och polisen kommer att spåra dig.” Det var då Robbles “tappade det” och högg ihjäl de bägge kvinnorna i ett tillstånd av blint raseri.

Fallet blev känt som kom The Career Girls Murders och slutade med att Robbles dömdes till livstids fängelse. Robbles beteende används som exempel på “känslomässig kidnappning”, när känslor tar över hjärnan och stänger ute logiskt tänkande. När en beväpnad desperat person har dig i sitt våld bör du till varje pris undvika att provocera personen.

Foto av Thomas Svensson från Pexels

12 orsaker till varför resenärer är tacksamma mål för kriminella handlingar, bedrägerier och annat oönskat

Forskaren Peter E Tarlow, som skrivit fler böcker om resande och säkerhet, har identifierat följande 12 punkter. 

 1. Resenärer tar ofta för givet att det är säkert dit de skall åka.
 2. Resenärer vet ofta inte i detalj hur säkerheten är dit de skall, eller dit de måste åka igenom.
 3. Resenärer har flera destinationer och stopp. Därför märker de ofta inte att de tappat saker. När de väl märker det, har de ingen aning om var.
 4. Resenärer tappar och glömmer ofta värdesaker. En resenären vet ofta inte om en sak har stulits eller bara glömts bort.
 5. Att resa är att ta risker. Resenärer tar ofta risker som de inte skulle gjort hemma.
 6. När man reser blir man ofta trött och hungrig. När resenärer först och främst söker mat, värme och sömn kan de strunta i säkerheten.
 7. Resenärer ligger alltid i underläge därför att de inte känner till platsen och lokala sedvänjor. De vet exempelvis inte var det är farligt att gå, eller hur man bör uppföra sig.
 8. Resenärer “släpper ofta på garden”. De blir ofta “berusade av reseupplevelser” så att de glömmer av att tänka på säkerhet.
 9. Resenärer har ofta ett schema eller en tidsplan att följa. De ignorerar ofta säkerheten till förmån för att följa schemat.
 10. Resenärer har sällan lust eller tid att rapportera brott eller att genomgå rättsprocess med rättegång och redogörelser.
 11. Resenärer blir ofta upprörda, vilket kan leda till häftiga gräl och konflikter.
 12. Få resenärer är proffs på att resa eller reser som yrke. Bedragare, tjuvar och andra kriminella är däremot högst kunniga i det de gör. Det gör att “proffsen” ofta får övertaget över “amatörerna”.

SMART RESA KOMMENTAR: Det finns en oskriven 13:nde punkt: Alkohol. Om du är packad, tankad, dragen, lullig eller salongsberusad, stiger risknivåerna i listan. Ett tydligt exempel är punkt nummer 5: Att resa är att ta risker. Resenärer tar ofta risker som de inte skulle gjort hemma.

Källa: Tourism Security av Peter E Tarlow

Tarlow har doktorerat i sociologi vid Texas A & M University i USA. Han har också betyg i historia, spanska och hebreisk litteraturer samt psykologi.

Mästerficktjuv i Nigeria – 71-årig ficktjuv i Indien

Polis i Nigeria grep i maj 2018 en man som stulit ca 1200 mobiltelefoner. Mannen uppgav till polisen att ha var “besatt” av ficktjuveri. Ungefär samtidigt grep polis i Calkutta, Indien en 71-årig ficktjuv. Nyheten väckte stor uppmärksamhet i Indien.

SMART RESA KOMMENTAR:

Den gemensamma nämnaren är pendeltrafik och trängsel. I Kenya-fallet arbetade ficktjuven från morgon till kväll på bussar. I den skakiga trängseln kunde han stjäla telefoner och plånböcker. Han tillhörde först en liga, men startade eget. Telefonerna såldes vidare till hälare. Hans indiske kollega  opererade vid Ultadanga Junction, en Calcuttas största trafiknav. Calcutta har över 14 miljoner invånare med förorter. Ultadanga Junction beskrivs som mycket tätbefolkad, med massor av pendlare och resenärer.

Wikipedia: Ultadanga Junction

The Pulse, Ghana: “Pickpocker Arrested after Stealing 1200 Phones from Commuters

Times of India: Fooled with hope, men favour the deceit

Indien: Utländska kvinnor rädda för sexbrott

De många brutala gruppvåldtäkterna  har förändrat synen många utlänningar har i Indien, skriver India Realtime.

Under ungefär tre månader efter det uppmärksammade våldtäktsfallet i Dehli 2012  minskade antalet utländska turister i landet 25 procent jämfört med samma period ett år tidigare, enligt en ny undersökning som släpptes av en indisk handelsorganisation. Antalet utländska kvinnor resenärer har sjunkit ännu mer: ned 35 procent.

I mitten av mars 2013 sade en schweizisk kvinna hon blivit gruppvåldtagen på en cykeltur tillsammans med sin make nära Orchha, ett framväxande turistmål i centrala indiska delstaten Madhya Pradesh. Nyligen hoppade en brittisk kvinna ut från balkongen på sitt rum för att fly sexuella trakasserier från hotelldirektören som försökte ta sig in i hennes rum. Hon bodde i Agra, känt för Indiens mest kända turistmål: Taj Mahal.

Källa: India Real Time “Sexual Violence Scares Off Tourists”

 

Sinai: Kidnappning av utlänningar allt mer vanligt

Strax utanför turistorterna Sharm El Sheikh, Dahab och Sankt Katrin klostret äger en mycket grym form av organiserad kidnappning rum.

Beväpnande ligor kidnappar utlänningar i allt högre grad på Sinai-halvön.  Efter den s.k. arabiska våren har den välbesökta Sinai-halvön förfallit till laglöshet. Fler fall av kidnappning av utlänningar och turister har förekommit.  En särskilt grym form tycks drabba främst fattiga eritrianer på flykt mot Europa. Kidnapparna ringer upp deras släktingar och kräver lösesumma medan offren torteras i bakgrunden.

Källa:

Guardian “Eritrea’s brutal trade in weapons and people that is too lucrative to stamp out”

Dagens Nyheter: “Åttaåring friköpt från tortyrläger”

Al Jazeera: “No arab spring for Egypts beduins

 

Så skyddar du dig mot droger i drinken

Rädslan för att få något i drinken har länge plågat resenärer och andra.

Men den tekniska utvecklingen på detta område har gått framåt. Det finns nu tekniska lösningar skyddar oss mot droger i drinken, skriver Wired på sin utmärkta How To-Blog.

Här är några länkar till teknik som blockerar dricksglas och flaskor eller som kan detektera preparat som lagts i