Det är kul att spela. Oftast det ett harmlöst tidsfördriv. Men, alla spel i hela världen går ut på att många förlorare överför pengar till huset och ett fåtal vinnare. I Sverige är det lagliga spelet kontrollerat. Ändå blir somliga ruinerade. Utomlands kan du som spelare stöta på många obehagliga överaskningar.

Koppspelet och andra gatuspel

Dobbel på gatan. En kul-tokig grej som man kan testa på semestern. Precis som en MTV-video. Ett vanligt spel är “koppspelet” eller The Shell Game – på engelska. Det är numera så välkänt att man inte borde behöva varna för det. Koppspelar-ligor dyker upp med jämna mellanrum i svenska städer, oftast i samband med stora helger och festivaler. Spelet går ut på att slå vad om under vilken en av tre små koppar en liten kula ligger.  “Dealaren” är hursomhelst mycket fingerfärdig. Kulan ligger INTE under den kopp du tror. Dealern lurar dig att tro att den finns under en viss kopp. I själva verket har han den i handen. En eller flera “shills” medhjälpare kammar hem pengar mitt framför ögonen på de häpna åskådarna. Eller så gör de tvärtom: spelar bord pengar medan åskådarna tror sig se var kulan låg. Helt bortsett från att du ALDRIG vinner över banken, kan du bli utsatt för ficktjuvar och rånare i närheten spelet.

Trekorts-tricket

Koppspelet liknar mycket ett  bedrägeri med spelkort som brukar kallas Three-card Monte, Det kallas även Three-card marneyThree-card trickThree-WayThree-card shuffleMenage-a-cardTripletsFollow the ladyLes Trois Perdants,  le BonneteauFind the ladyBola bola eller Follow the Bee.  Idén är den samma: Du slår vad med huset – dealern – att du kan peka ut  exempelvis hjärter dam av tre kort.  Spelbordet kan vara en pappkartong eller en filt. Precis som i koppspelet, ser det väldigt enkelt ut. Dealern visar dig de tre korten. Du ser att hjärter dam är med. Dealern vänder på korten, blandar och kuperar. Du håller bliocken stadigt fäst på ditt kort. Dealern lägger upp korten  med baksidan upp på spelbordet. Du pekar  på “ditt” kort, och du tappar hakan av förvåning när du ser ett annat kort.

Variant: Avslöjare ställer till en scen, och ger dig ett “inside tips”

Ibland kan en medhjälpare “avslöja” kopp-spelarna. Han skriker då och kräver att kopparna eller korten skall inspekteras. När han fått inspektera klart startar spelet på nytt. Då viskar “avslöjaren” till dig att han i hemlighet märkte en av korten eller kopparna. Med den informationen vinner du lätt, tror du…

SMART: Gå förbi. Om du känner dig säker, stanna kvar och studera bedragare i aktion. Fascinerande skådespeleri om inte annat. Se om du kan urskilja de passiva medhjälparna i närheten.

Urgamla bedrägerier – Lär vi oss aldrig?

Trick med koppar och bollar fanns redan under romarriket, och dessförinnan enligt Encyklopedia Britannica Då vad det slags trolleritrick. En magiker fick bollar eller pärlor att “föröka sig” eller flytta sig, på ett sätt som trollband åskådarna. Tricket överlevde under årtusenden och  spred sig över hela världen. När spelet nådde USA kom vadslagning in i bilden. Även Trekortstricket är gammalt som gatan.  Det äldsta uppgifterna om detta bedrägeri härstammar från medeltidens Europa.

Pokerbluffar

Poker är trendigt. Inte en dag utan en poker. Web-poker, färdiggjorda poker-set, poker på statliga Casinon och Lady Gaga som sjunger Pokerface. Men att spela kort om pengar i andra delar av världen, kan vara ett helt annat slags spel. Nu träder du in i ett universum av bedrägerier, manipulationer och blåsningar. Du kan hamna i ett parti där alla samarbetar mot dig. Eller tvärtom, vinner du för mycket kan bli anklagad för att fuska. Nej, alla spelare är inte goda förlorare.

Så har har jag fått återberättat om hur det kan gå till på halvillegala spelhålor i  exempelvis Sydostasien:

Du blir inbjuden att vara bulvan åt någon som inte får spela. Orsak: ”jag är för ung”, ”kvinnor får inte spela”, ”de släpper inte in personer med min hudfärg” eller den underbara ”jag har vunnit så mycket härinne, att de inte vill släppa in mig längre”. Det kan gå till ungefär så här: Du får enkla instruktioner och lite pengar. Personen kanske sitter med som assistent. Du vinner i början. Kul! Nu kanske du tar en drink eller två. Livet leker! Men så vänder lyckan. Snart är du avspelad eller värre: du sitter med skulder. Nu vill “assistenten” ha sina pengar tillbaka. Och nu tycker assistenten att du inte gjorde som ni kom överens om. Nu kommer en hotfull torped eller en polis in i bilden. Kanske ”assistenten” ändrar sin historia: Du lånade pengar. Du skröt om att du är ett kortproffs som skulle fördubbla insatsen…

SMART: Om du inte kan 1000 och ett poker-trix, spela inte kort med insats bland främlingar.

Vadslagning

I många länder kan man spela på lokala sportevenmang såsom boxning. Det kan vara hur etablerat och säkert som helst. Kombinationen alkohol och vadslagning är ändå riskabel.

SMART: Stay sharp, player!

REFERERENSER

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/539702/cups-and-balls-trick/

http://en.wikipedia.org/wiki/Shell_game#History