Inga summor är för små för bedragaren. Att bli lurad på småsummor kan vara mycket irriterande. Som ett dumt practical joke på din bekostnad.

Frilansande tunnelbane-biljettförsäljare

Står i tunnelbanan och säljer biljetter från häften när kön till den vanliga luckan är lång. Hursomhelst; biljetten de säljer kan var använd eller falsk.

Mikroaffär i Miami

Killen på busstationen i Miami var hygglig. Han gav mig en obrukad bussbiljett värd $1,25 . Jag klev på bussen och sträckte fram biljetten. Busschauffören nickade. Jag vände mig om för att tacka killen. Han höll upp ett finger, vilket betydde “En dollar, kompis”. Jag hann precis ge honom en endollar-sedel innan bussdörren stängdes. Lurig affär i det lilla. Men jag tjänade ju en “quarter”.
Esbjörn Börjeson

Bussbiljett

Folk kan vilja sälja sin returbiljett eller icke helt förbrukade biljett på bussen i linjetrafiken. Är du inte uppmärksam kan den vara förbrukad, och du riskerar avgift

Biljett-automaten

Har bara läst om detta  på bloggar, men det lär förekomma att “hjälpsamma främlingar” lurar turister vid biljett automater till pendeltåg och tunnelbana. Som de flesta märkt blir biljettsystem på tåg, bussar och pendeltåg allt mer komplicerade. Sällan är informationen översatt till främmande språk. Upplägget är så här: Du skall köpa en dyr biljett i en automat som bara tar betalkort och där all information är på ett språk du inte behärskar. All biljetter ser snarlika ut. En “hjälpare” kommer fram och hjälper dig och någostans lurar han dig köpa ett dyrt månadskort medan han fingerfärdigt överlämnar en enkel T-bane biljett till dig. Månadskortet kan han sedan växla tillbaka eller sälja i andra hand.

Museiguiden

Jo, guiden är redo att visa dig något extra för pengar. Men har du egentligen inte redan betalt för det?

Inträdes-bluff

Du går på bio eller sport. Du betalar, men får ingen biljett. Biljett killen nickar: “bara gå in”. När du kommer in i biografen eller på arenan, står en ny kille där och begär, ja just det: biljetten. Du går tillbaka och skall klaga. Biljettförsäljaren förstår inte vad du pratar om…

Apotekar-tricks

Apotek utomlands kan ha ett helt annat vinstsyfte än vad vi är vana vid från Sverige. Apotekar’n är i många länder lite av en extra allmänläkare. Det honom man hänvisar till på hotellet. Och han kan anse att du behöver en verkligt påkostad kur. Ett annat problem är förfalskning av läkemedel.  Har du otur kan du få med dig ett par verkligt dyra sockerpiller.

Bedrägliga gåvor

Någon räcker över något, en ros, en bok, ett märke eller en knapp som fästes på kläder. I situationen känns det som om du får en gåva. I själva verket vill någon ha betalt för den lilla “presenten”. När du exempelvis kommer in i en park eller in på en flygplats, kan man lätt tro att det rör sig om någon slags PR-drive.

Falska turist-paket

Har bara läst om detta i en websida där någon gav tips på tricks till bedragare. Jag vet alltså inte ens om det genomförts. Men varför inte? Det är inte det mest långsökta som kan hända.

Gå in på några hotell och samla ihop broschyrer för stadens turist attraktioner och restauranger. Lägg dem i fina kuvert. Ställ er på flygplatsen eller liknande med ett bord. Klä er som en turguide och ha gärna skyltar och affischer med. Sälj ditt lokala rabatt-paket och säg att besökare kan spara pengar på dem”