Klassiska bedrägerier

Många bedrägerier är gamla som gatan.  De dyker upp över hela världen. Här är en översikt av de vanligaste personliga bedrägerierna.

Personliga bedrägerier utmärks av att det finns en verklig person närvarande. Den personen bedrar dig eller någon nära dig. Du luras dig att lämna över dina värdesaker i tron att du skall få något. Eller så luras du att rikta din uppmärksamhet åt ett annat håll medan bedragaren stjäl eller lurar av dig något. Bedragare kan vara mycket övertygande i sin roll. Bedragare kan konsten att övertala och påverka människor. Om du känner en bedragare sedan gammalt, genomskådar du snart hans lögner och tricks. Därför är bedragare i behov av att slå till snabbt, innan offret blir misstänksamt.

<h3Avledningsbedrägerier av typen “Senap på tröjan”

IDE: Att lura dig att fokusera blicken åt ett håll, så att du inte märker när något stjäls från dig

Låt oss börja med det kanske vanligaste tricket. Det finns i otaliga varianter och  bygger på att avleda din uppmärksamhet för att sedan stjäla något från dig. Det kan gå till så här: Du är ute på en promenad. Du passerar ett gäng ungdomar. Någon spiller senap på din tröja. Det blir allmänt skratt. Någon ber charmant om ursäkt och börjar raskt torka av senapen från din tröja. Du småpratar lite med pojken. Det hela utvecklar sig till ett tokroligt inslag. Det är först senare som du saknar din videokamera, dina dyra solglasögon och din plånbok.

Du har just gått på bedrägeri nr 1 A: någon avleder din uppmärksamhet, någon annan stjäl dina värdesaker. Ofta arbetar osannolika personer i par, t.ex. ung man – äldre man, tonårstjej – liten pojke. Andra avledning/stöld varianter:

 • arrangerade gatuslagsmål
 • person i en bar som spiller öl på dig
 • gammal dam som svimmar
 • mor som lyfter upp ett spädbarn i din famn
 • ”blind” flicka som ber om hjälp att öppna ett paket tuggummi
 • sexuella inviter eller en tokig kram av en främling
 • skolbarn i fina skoluniformer vill intervjua dig för ett grupparbete eller be om bidrag till ett välgörenhetsprojekt.

Ytterligare andra varianter kan vara:

 • Falska servitörer på stora utomhusserveringar, som låtsas ta upp order, medan en kumpan tar upp din väska.
 • Någon som vill ta en bild på dig med din kamera, medan en kumpan sticker iväg med din väska. Sedan sticker kille nr 1 iväg med kameran.
 • Någon ber om eld till sin cigarett,  och lockar iväg dig från gatuserveringen eller från badhandduken på stranden
 • En galen, glad sportsupporter som kommer fram och ger dig en kram
 • Kvinna – oftast – blockerar vägen framför dig stop med barnvagn. Din väg är blockerad, och du håller blicken på barnet eller kvinnan. Nu blir du bestulen av en medhjälpare.
 • Man som blockerar vägen på väg in till pendeltåg eller tunnelbana.
 • När du sitter på en parkbänk med dina väskor kommer någon fram och frågar om du förlorat en sedel eller ett pass. Du går fram för att undersöka det medan en kumpan tar upp din väska.
 • En vuxen person håller fram en bricka med något på t.ex. handgjorda smycken. Brickan skymmer dina fickor medan någon annan – ibland ett barn – undersöker dina jack- och byxfickor.
 • Samma sak kan utföras med en karta, där någon frågar efter vägen.

Som ni förstår kan bedragarna vara mycket kreativa. Det finns säkert 101 andra sätt. Var vaksam och förvara värdesaker nära kroppen.

Hallandsekot 2013-02-04: Fräck kupp mot 80-åring, bedragare hällde kladd på kvinna och bestal henne på 10 000 kr

Variant:Avledningstrick: Lär av butiksrånare på hemmaplan

Många butiksrånare arbetar efter samma princip. Två eller flera rånare går in i en affär eller en bensinmack som är ensambemannad. Någon går fram till disken uppehåller den ensamme föreståndaren. Det kan vara olika slags klagomål eller förfrågningar. Under tiden plockar kumpanerna fickorna fulla med varor inne i affären. En variant är att locka ut den ensamma affärsföretsåndaren från kassan, genom att t.ex. “tappa” en flaska saft i golvet. När föreståndaren lämnar kassan, passar en kumpan på att länsa den.

Variant:Yrkesbedragare i farten

I december 2003 rapporterade svenska TV-nyheter om en avancerad form av avledning/stöld i samband med kontantuttag. En välorganiserad liga, kanske bestående av så många som tio personer, bevakar ett växlingskontor. Många växlingskontor hade nämligen stora glasfönster som ger bedragare utmärkt insyn. Många butiker har ofta det så att det skall synas utifrån om det blir ett rån. Hursomhelst, offret blir en person som anländer i bil. När någon genomfört en stor transaktion, slår ligan till. Offret slår sig ned i bilen, men upptäcker att bilen är på punkterad. Oförsiktigt nog går han ut för att kolla bilen. När pengarna är utom synhåll, slår ligan till: kanske med en kvick väskryckning, kanske med våld mot person.

SMART: Ana ugglor i mossen när något oväntat händer. Låt gå för att kulturer är annorlunda, men hur ofta händer det egentligen i Sverige att någon kommer fram till dig på gatan och vill något? Titta människor i ögonen. Använd din intuition. Bevaka dina värdesaker. Han en kumpan med dig när du gör stora kontantuttag.

Det nedbrunna hotellet

IDE:Att lura dig till en viss plats i syfte att få dina pengar

Konkurrensen om resenärernas pengar kan vara knivskarp. En liten lögn är ofta tillåten, när det gäller att locka till sig kunder. De vanligaste hotellen står listade i olika guideböcker. Därför händer det att ett nytt hotell med snarlikt namn öppnar. Det händer också att bedragare utger sig för att vara anställda av dessa hotell. De väntar vid tåget, bussen eller vid flygplatsen. Där säger de att de är där för att köra dig till hotellet. Istället kör de dig till ett annat hotell, eller till något ställe där du rånas eller värre.

Taxichaufförer kan vara inblandade i liknande tricks. Du kan fråga om vägen till ett hotell när chauffören ljuger ”tyvärr, det förstördes i tsunamin. Men jag vet ett bra hotell åt dig”. Ibland säger vederbörande helt plumpt; “Tyvärr, det hotellet är fullbokat”. Som ni kanske gissat har taxichauffören provision på kunder han kan skaffa åt hotellen.

Variant: My friend, de har fått nya lokaler…

Tusentals turister i New Dehli, Indien vittnar om detta småaktiga bedrägeri. Backpacker distriktet Pahar Ganj – ligger precis utanför centrala tågstationen. Många nyanlända letar efter turistinformationen som låg en våning upp i stationsbyggnaden. Men några “hjälpsamma”självutnämnda assistenter berättar att lokalerna flyttats och att han kan visa dig vägen till de nya lokalerna. Ja, alltså, en trevlig butik i alla fall. Andra varianter är hotell som brunnit ned, olyckor och problem som drabbat en viss stad – allt för att manipulera dig till en plats där dina pengar kan befrias.

SMART: Håll dig till din ursprungliga plan. Verifiera själv. Ta avstånd från självutnämnda hjälpare.

Upphittad värdesaken

IDE:Att lura dig att ge en saftig pant och springa ifrån den

Plötslig, oväntad förmögenhet är utgångspunkten för en rad bedrägerier. I USA  brukar det kallas The Pigeon Drop Scheme. I Europa finns en variant som brukar kallas Guldringen. Det är egentligen inget bedrägeri som riktar sig specifikt mot resenärer. Men det kan passa utmärkt att köra på en bortkommen turist. Det finns i smutsiga varianter på gatan och som fina skrivbordsbedrägerier.

Upplägget är så här: Bedragaren och du upptäcker tillsammans – eller någon av er – en väska (eller ett brev eller liknande värdefullt). Väskan innehåller massor av pengar.  Du får se en glimt alla sedelbuntar men försiktigt så att inte gatans alla nyfikna ögon får se. Främlingen övertalar dig eller erbjuder dig att dela på pengarna. Men det är inte säkert att gå runt med pengarna på gatan. Främlingen vill hämta en bil och tre polare.

Du får vakta pengarna under tiden. Men då måste du ge främlingen pengar i pant, så att du inte sticker med kosingen. Så du ger honom ditt pass eller lite av dina egna pengar i pant.  Främlingen försvinner. Om du är godtrogen står du kvar och väntar på att han skall komma tillbaka så att ni kan dela upp bytet. Om du är girig, “blåser” du killen och åker hem till hotellet med alla pengar. I vilket fall som helst upptäcker du snart att pengarna bara är packat papper. Och din pant är hans pengar.

Variant: “Ägaren” dyker upp som på beställning! 

Detta är steg 2 av händelserna som beskrivs ovan. Om du inleder en diskussion eller förhandling med bedragaren, kan en medhjälpare blanda sig i. Medhjälparen påstår att han är den rättmätige ägaren till väskan, guldringen eller plånboken. Och han är arg. Han vill ha pengarna tillbaka! Du blir anklagad för stöld. Han hotar med stryk eller att gå till polisen. Han vill givetvis att du skall ersätta honom för de “förlorade” pengarna eller guldringen. Även om han får tillbaka sin guldring vill han ha “kompensation” för fräckheten att stjäla den.  Eller så säger han att du bytt ut den mot en falsk. Slutligen kan han kräva att få se din plånbok. Det vill han göra för att försäkra sig om att du inte stulit pengarna. Han kan nämligen sedelnummren. Då stjäl han fingerfärdigt pengar, eller kreditkort, eller hela springer iväg med den. Ytterligare en variant av detta smutsiga bedrägeri, är att en medhjälpare länsar din fickor medan du studerar ringen eller försvarar din heder mot “ägaren”.

Pigeon Drop Scheme – variant med avgiftsbedrägeri

Person vill dela med sig av pengar han just funnit, kanske med dig som vittne. Kanske är de två. Kanske kommer den ene personen upp till er bägge efter en stund. En av dem säger att han precis funnit en stor summa pengar.  Nu följer en diskussion om vad man skall göra med den. En av dem hävdar att han känner en jurist som vet en juridisk väg ut ur dilemmat. Enligt lagen i landet skall pengarna förvaltas av en stiftelse (variant: fond, bankfack, hos en jurist) tills ägaren kan spåras. Om inte ägaren kan spåras, tillfaller pengarna upphittarna efter en viss given tid.

För att försäkra sig om att upphittarna inte är bedragare måste gruppens medlemmar gå in med en kontantsumma. Men upplyser juristen, så fort pengarna är deponerade, är väntetiden en juridisk formalitet. Det är bara att ta ut pengarna direkt. Den som nappar, lämnar alltså över “inträdessumman” – låt oss säga 500 dollar till “juristassistenten”. Han erbjuder sig att gå till juristen, underteckna pappren och återkomma med din andel av kanske 100 000 dollar. Snart är han tillbaka och säger att juristen vill prata med dig personligen. Du får en adress på en papperslapp. Och du ger dig av, men finner aldrig någon jurist. Och du finner heller aldrig de två polarna eller dina 500 igen.

SMART: Bli misstänksam när du erbjuds plötslig, oväntad förmögenhet.

Diamanter till specialpris

IDE:Att lura dig att köpa värdelösa ädelstenar till överpris

Ädelstenar är särskilt lämpade för bedrägerier: enkla att ta med sig över gränser, vackra för ögat och – ibland – mycket värdefulla. I realiteten krävs det proffs för att avgöra det verkliga värdet. Detta över 30 år gamla bedrägeri tycks förekomma Thailand.  Bedragaren berättar om en marknad eller en ”försäljning” som äger rum en gång i veckan, som ”inte turister känner till.” Det är egentligen en service för thailändska utbytesstudenter som får köpa diamanter skattefritt för att finansiera sina studier utomlands. Eller något liknande. Men, med lite tur och kontakter, kan även du, en turist få köpa. Trots att allt kan verka oerhört professionellt är det ett bedrägeri. Du köper värdelöst krimskrams och betalar snarare dubbelt upp än halva priset. Berättelser från drabbade turister visar att är näst intill omöjligt att få tillbaka pengarna.

SMART: Såvida du inte är rutinerad diamantkännare, undvik sensationella diamantaffärer med främlingar.

Falska myndighetspersoner

IDE: Att klä ut sig eller skådespela sig till myndighetsperson och lura dig på pengar

Dessa typer av bedrägerier finns i flera varianter. Bedragarna tar på sig falska polisuniformer, utger sig för att vara civilpoliser, biljettkontrollanter på färdmedel och andra typer av officiella personer med rätt att ta ut avgifterböter samt att frihetsberöva dig.

Här är en variant: Du är i ett land där svartväxling förekommer. En man kommer fram till dig och förklarar sig villig att svartväxla. Du börjar förhandla med honom. När ni står där som bäst kommer två män fram. De identifierar sig som civilpoliser. En variant är att de på ett aggressivt sätt hotar dig slänga dig i fängelset och konfiskerar dina pengar. En annan variant: Poliserna uppger att de är på spaning efter en sedelförfalskarliga. En av dem ”arresterar” svartväxlaren. Nu måste de inspektera dina sedlar.

Du lämnar över din plånbok, och de undersöker noggrant sedlarna en efter en. ”Nej, inga falska sedlar här inte, ursäkta för missödet! och tack för samarbetet”. Du känner dig lättad, och upptäcker först senare att ”poliserna” bytt eller stulit dina sedlar. Det kan också gå till så ”polisen” som jagar ”sedelförfalskare” konfiskerar dina pengar, och ger dig ett kvitto och en avhämtningsadress, som givetvis inte stämmer.

Civilpolis-trick kan vara kluriga. Bedragare kan vara mycket övertygande. Din bästa chans är förmodligen att dra ut på tiden och ställa mycket motfrågor. Äkta civilpoliser har ofta med sig uniformerade poliser som förstärkning. Förmodligen skulle han fråga dig några frågor eller be dig att komma ned till stationen. En falsk civilpolis vill förmodligen föra dig till någon avsides plats för att råna dig. Givetvis kan sådana här trick sluta i rån, fysiskt våld eller värre.

Tjuvar som vill “inspektera” ditt pass

Det är inte bara dina pengar som är åtråvärda. Ditt pass är hårdvaluta. En bedragare kan be att få se passet, och helt sonika sticka iväg med det. Andra typer av falska myndighetspersoner kan vara ”tjänstemän” med uppgift att samla in avgifter för av något slag; t.ex. fotografering. Ytterligare en annan ful fisk är den falske biljettkontrollanten på tåg, bussar eller tunnelbanor, som tar ut böter på plats av dig. Eller om han nu är en äkta kontrollant som tar ut extra-böter.

SMART: Kräv att se ID. Försök att skriva ned vad som står på ID-kortet. Om situationen tillåter det, be en uniformerad polis att verifiera att civilpolisen verkligen är en civilpolis. Propsa på att tala med någon som talar engelska eller något annat språk du förstår. Kräv att få gå till polisstation.

Undvik att visa passet titta som tätt. Om landet du besöker kräver att du måste bära pass, bör du givetvis göra det. Annars gör du bäst att lämna passet på hotellet eller att säg att du inte har det på dig. Ett pass är mycket stöldbegärligt i dagens värld.

Den sista jackan till specialpris

IDE:Att lura dig köpa något ganska värdelöst genom att stressa dig att inte inspektera närmare

Någon kommer fram till dig, stressad och uppjagad, och frågar efter vägen någonstans. Han avslöjar i förbifarten att han är klädgrossist och att han en fin märkesjacka i läder. Det är den sista jackan (Variant; bilstereo, guld, DVD-spelare, iPad, märkesklocka)i en provkollektion, och han vill kan inte ta med den hem – det finns ingen plats! Vill du köpa den för en spottstyver? Det blir en snabb affär, och han rusar vidare. När du senare synar produkten märker du att det är en förfalskning eller en mycket sämre produkt än vad försäljaren sagt.

Variant: “heta” smycken

Någon erbjuder dig helt öppet stöldgods från en “stöt” som just ägt rum. Bedragaren kan spela andfådd och se sig om efter polisen. Prislapparna på smycket eller varorna sitter fortfarande kvar. Kanske kommer någon annan fram – medhjälpare – och köper av honom. Du känner adrenalinet stiga och slår till. Om det är riktiga grejer, gör du kanske en bra affär. Men, risken är stor att det är förfalskningar.

Variant: Strandsatt bilist, säljer guld till desperata priser

En person står på motorvägen med en bensindunk eller liknande och säger att hans bil krashat eller att bensinen tagit slut. Tigga pengar vill han inte göra, men han har med sig lite fina smycken som han är redo att sälja. Han säger: “Du får lätt 3000 kr för detta om säljer den på Blocket. Jag vill bara ha 2000 för den.” Men det är krimskrams du får, värt några hundra om ens det.

SMART: Ge dig själv lite andrum. Köp inte på impuls utan att kunna syna produkten – och köparen – i sömmarna.

Vän i knipa, skicka pengar

IDE:Att lura dina vänner att ge pengar till en falsk hjälpare

Spännande möten med intressanta människor hör resan till. Här är en sedelärande historia om vad som kan hända om du alltför snabbt berättar allt för mycket för fel slags person i ett land dit din mamma inte vill du skall åka.

”Den här killen var jättegullig. Vi satt och snackade i två timmar medan vi väntade bussen. Vi skulle ut i öknen på safari i tre dagar, så det var sista gången man träffade en vettig människa över en kopp te. Det slutade med att vi bytte adress och telefonnummer – ja, jag bodde ju hemma fortfarande – sa han fick morsans och farsans adresser. Han skulle komma förbi Sverige, senare sa han.”

Senare samma dag ringer den gullige killen till föräldrarna och säger att dottern sitter i fängelse – arresterad för fylleri och skändning av en religiös plats. Nu behövs ett antal tusen kronor inom fyra timmar till advokat och till borgen – annars kan saker bli mycket värre. “Det är korrupt här nere och många poliser gillar inte västerlänningar.” Han uppger ett bankkonto och ett falskt telefonnummer.

Den hjälpsamme svensken i Manilla

En svensk bedragare i Manilla lyckades åren 2000 – 2003 lura 22 personer på mellan 1500 kr och 10 000 kr med den här typen av bedrägerier. Först blev han kompis med offren och lirkade ur dem personuppgifter. Därefter kontaktade han släktingar. Han uppgav att de rånats på allt, eller att de insjuknat. Till offren sa han att han arbetade på svenska ambassaden. Pengarna begärde genom budfirmor som Western Union. Tillslut hade mannen lurat så många svenskar i Manilla, att svenska ambassaden kunde identifiera honom. Han greps våren 2003.

SMART: Hör av dig ofta till dina anhöriga. Mobiltelefon är bra i sådana här lägen. Anhöriga bör kontakta svenska ambassaden först vid sådana här incidenter. Var försiktig med att uppge personuppgifter åt främlingar.

Den krossade vasen som du råkade krossa igen

IDE:Att lura dig betala för en skada på en vara som du inte orsakat

Det här tricket är urgammalt, simpelt och totalt fantasilöst. Det förekommer på så skilda ställen som USA och Kina. Det kräver hursomhelst en viss skådespelartalang. En eller flera personer kommer emot dig. En av dem stöter emot dig, lite hårdare än normal gatukroppskontakt. Han vänder sig om och anklagar dig på att ha krossat en vas, ja, en ovärderlig släktklenod givetvis, i hans väska. Eller om det nu är ett par nya märkessolglasögon. Ett liknande trick förekommer i butiker. En ovärderlig antikvitet faller i bitar när du rör vid den. Nu skall du betala för den. I själva verket har ägaren fått betalt för den åtta gånger om, av lättlurade turister.

SMART: Bestrid detta. Låt dig inte stressas till en betalning. Skall det göras upp ekonomiskt, skall det ske på polisstation. Förhoppningsvis känner polisen till stans bedragare. Återigen, detta trick är synnerligen tacksamt att köra på berusade personer och på föräldrar till småbarn.

Times Share-strukturer

IDE:Att lura dig in i ett dåligt kontrakt genom att charma dig att inte undersöka kontraktets detaljer noggrant

Times Share – försäljning av andelslägenheter på turistorter – var och är en av de mest framgångsrika bedrägerierna. Bedrägeriet följer ett bekant mönster: Först en driven försäljare som “love-bombar” dig. Det betyder att du blir överöst med kärleksfullhet, smicker, beröm, flirt, kanske till och med sexuella inviter. En drink eller två kanske erbjuds. Du känner dig utvald. Nu passar de på att smida medan järnet är varmt. På bordet framför ligger ett mycket dåligt kontrakt, som ser fullständigt seriöst ut på ytan. Du skriver på och ser snart inte röken av din nya försäljar-kompisar. Men det är inte det största problemet. Din andelslägenhet existerar kanske inte. Eller så är den avsevärt sämre än vad de där försäljarna lovade. Det finns ingen att klaga till. Faktum är att ingenting händer alls. Förutom med räkningen, som man är noga med att leverera. Tonen är hård och hotfull om du inte betalar.

Skraplott – grattis du vann!

I Europa förekom dessa bedrägerierfrämst i Spanien. När tillräckligt många blivit lurade, rensade spanska myndigheter upp. Timeshare-banditerna hittade då på nya varianter. Exempel: En trevlig person säljer dig en skraplott, eller delar ut en gratis. Turen är tydligen på din sida, för du skrapar fram ett pris! För att få ditt pris ombeds du att delta i en enkätundersökning. Nu har du nappat. Du förs någonstans. Där förklarar de först och främst att det INTE handlar om en time share. Kanske får du några glas alkohol. Nu försöker de aggressivt att sälja på dig någon slags tjänst; en reseklubb, ett flygbonuskort eller något liknande.

Informationsmöten

En annan variant är att samla personer till “informationsmöten” om reseklubbar. Arrangörerna lockar in spekulanter till möten, ofta på hotell. Besökarna lovas rabatter och medlemskap i reseklubbar, som skall ge specialpriser på Euro Disney och Sheraton. De kan få ett lösenordet till en hemsida som kvitto. Efter en häftig anslutningsavgift, händer just…ingenting.

Sälja Eiffeltornet till dig (men du måste hålla tysta om det)

IDE: Illegal uthyrning eller försäljning av fastigheter

hus bedrägeri Nigeria

I Sverige har vi sett hur bedragare sålt kolonilotter och fritidshus som tillhört andra och kammat hem handpenning och ibland mer. Det finns många fall där bedragare säljer eller hyr ut ett hus som inte tillhör bedragaren. En av världshistoriens mest kända bedrägerier är tysken Viktor Lustig illegala försäljning av Eiffeltornet till en girig skrothandlare år 1925. I Florida, USA uppdagades december 2010 ett fall, där en gammal rutinerad bedragare tog över sällan bebodda hus och hyrde ut dem illegalt.

SMART: Följ den gyllene regeln: Brådska gör sällan en god affär.

EXTERNA LÄNKAR

Bedragare  i Florida, USA hyrde ut hus där ägarna var frånvarande

Tidernas bedragare: Viktor Lustig, mannen som “sålde” Eiffeltornet för skrotvärdet

Hur dyr kan en kopp te vara?

IDE:Att lura dig in dig på lokal och få dig att acceptera överpriser på mat och dryck

Tricket finns i flera varianter. Det involverar en lokalbo – ofta en ung kvinna – som vill “träna sin engelska” samt ett kafe eller en bar. Under en period blev detta känt som The Chinese Tea Ceremony Scam. Men det vore naivt att tro att detta bedrägeri är unikt för Kina. Det kan gå till så här: Bedragarens lockbete är vänlig och charmig. Kanske tar hon med dig på en liten guidad tur. Konversationen är trevligt. När du slappnat av, föreslår hon att ni sätter er ned och dricker te. Du kanske inte tänker närmare på vem som betalar detta te. När allt kommer omkring, hur dyr kan en kopp te?  Men det är den! Kvinnan samarbetar med te-huset och notan uppgår kanske till tusenlappen. Kanske försvinner kvinnan strax före notan, kanske spelar hon god teater. Men där sitter du med tom tekopp och en nota på 1000 svenska kronor.

Variant: Dolda priser, dubbel meny

Det finns massor av varianter på temat dubbel prislista eller dold prissättning på restauranger och barer. Ett vanligt bedrägligt trick är att hetsa dig att köpa eller till och med servera dig utan att du beställt. Och det kan vara dyrt. Var särskilt uppmärksam på detta om du besöker stripklubbar och liknande.

EXTERN LÄNK:

Erfaren resenär åkte på “The Chinese Tea Ceremony Scam”  första kvällen i Bejing

Bedräglig dryckesvän

IDE: Att dricka och äta på din bekostnad

Du träffar en trevlig lokalbo – eller en resenär som du själv – som vill ta en öl med dig på en bar. Snabbt som ögat kommer drinkarna in. Charmad av din nyfunne vän, förmodar du att han betalar, ja i varje fall första omgången. Nu kommer ytterligare en person in, typiskt nog en trevlig kvinna. Din vän beställer en drink åt henne också.  Efter ett tag minglar de två, och efter ännu ett litet tag är de borta. Nu kommer bartendern med notan till dig. Och den är hög.

SMART: Gå inte på restaurang utan att veta som betalar. Beställ inte in något utan att veta vad det kostar.

Zickzack-tricket

IDE:Att falskeligen gripa dig för stöld och få dig att betala dig fri därför att du har ont om tid

Efter att flera brittiska turister berättat samma historier, gick BBC ut och varnade engelsmän inför julen 2009. Korrupta poliser i Thailand griper turister på Bangkoks internationella flygplats, och anklagar dem för stöld eller snatteri i flyplatsens Duty Free affärer. Därefter måste de betala pengar i böter, eller för borgen eller liknande. I vissa fall kommer “mellanhänder” in och “hjälper” de gripna turisterna med “advokathjälp”, som givetvis kostar ännu mer pengar. De anklagade hålls mycket kort och tonen från polisen är aggressiv. Den anklagade måste skriva under  papper, utan att ha en chans att se vad man skriver under. Detta organiserade bedrägeri fick sedermera namnet “zickzack-tricket” eller The Thai Zig Zag Scam. Förmodligen är det orättvist att tro att thailändarna har monopol på detta bedrägeri. Lita på att det kommer att utföras i andra delar av världen.

SMART: Bedrägeriet är både genialiskt och grymt. Stressen som offret känner gör att vederbörande vill betala sig fri. Brittiska ambassaden varnade därefter resenärer för att “flytta runt och plocka upp saker” i Duty Free – butikerna . Om du vill vara verkligt säker, gå inte in i affärerna. Vänta vid gaten. Tänk på att liknande trick kan utföras om det är uppenbart att du måste med ett plan, ett tåg, en båt, en taxi eller liknande.

Källor & Referenser:

Bloggar, forum, guideböcker, Wikipedia

The Guardian 2002-09-01, “Heard the one about the Spanish scratchcard?”

Metro 2012-04-03 “Nu varnar polisen för vårbedragarna”

Svensken i Manilla Publicerat: fredag 31 oktober 2003 kl 14:41 , Ekot

Rick Steves Europe