Bedrägerier kring växling av pengar

Det finns fler bedrägerier kring växlandet av pengar. Både när du skall ha växel tillbaka vid ett köp och när du växlar pengar från en valuta till en annan

Valutväxlingsbedrägerier

När det gäller växling av pengar finns en mängd trix och fällor du måste se upp med. Detta gäller vare sig du växlar på bank, i växelkontor eller på gatan. Ibland är banken det bästa stället, i andra är banken det sista stället i stan du vill gå till. Det kan bero på växlingskursen, på avgifter, på pappersarbetet. Det första och sista bedrägeriet är att helt enkelt ge dålig kurs. Håll koll på kurserna genom t.ex. internationella dagstidningar, bankers TV-monitorer eller internettjänster. Mindre uppmärksamma personer luras av riggade miniräknare som räknar ut fel växelkurser. Riktigt trist är växelkontor som tipsar ficktjuvar. Andra trick kan vara att ge:

  • pengar i buntar, med sedlar vikta på mitten så att de ser ut som två.
  • sedelliknande papper (tidningspapper är vanligt)
  • gammaldags uttjänt valuta
  • förfalskade pengar.
  • valuta in från ett grannland
  • “heta” pengar från bankrån eller liknande vars sedelnummer är antecknade, eller har färg på sig .

SMART: Var införstådd i hur landets valuta ser ut. Låt dig inte stressas när någon bläddrar pengar. Låt växlaren räkna pengarna tydligt på bordet framför dig, innan du plockar upp dem! Om du växlar resecheck, gör klart för dig om växelavgiften är per check eller på det totala beloppet. Generellt växlar du bäst i storstäder. I den lilla, lilla byn kan kursen vara riktigt usel, därför att du inte har något val. Gränskontroller och flygplatser har generellt sämre växlingskurser. Fråga runt bland andra resenärer var pengar växlas bäst. Om du växlar “svart” var extra försiktigt. Du kan nämligen inte rapportera brottet till polisen. Befatta dig inte med missfärgade sedlar.

Den borttrollade växlaren

Du behöver växla en resecheck eller kanske ta ut lite kontanter från ditt kort. Bland de många växlingskontoren upptäcker du ett litet avsides ett. Kontoret skyltar med avsevärt bättre kurs än de andra kontoren. Du kliver raskt in. När du sträcker fram din resecheck, säger ägaren att han måste kontrollera checken inne på kontoret. Han ursäktar sig och försvinner ut. Det är det sista du ser av honom och checken. En variant är när någon för dig till “en kille de känner” som kan “ge ett specialpris”. Antingen måste denna allfixare gå någonstans med checken, eller så förs du förs till en avsides plats, en stuga eller en vanlig lägenhet där förmedlaren tar med sig checkarna och ber dig vänta ett par minuter…

SMART: Propsa på att få följa med. Lämna aldrig betalningsmedel i någon form utan uppsikt.

Allmäna fula växlingstrick

Snabb växel, slö växel

Växlingsögonblicket ger ett tillfälle till bedrägeri. När skall få tillbaka växel, kan du utsättas för diverse lumpna trick. Ett som jag själv råkat ut för, är att få en hel hög med pengar i växel som man inte räknar närmare. En vanlig orsak är att man betalar med för hög valör. Handlarn lägger fram en hel hög med sedlar framför dig. Det ser mycket ut, men det är ändå för lite pengar. Om du inte kontrollräknar direkt är chansen liten att igen dina pengar. Jag fick tillslut rätt växel. En vän till mig hade inte samma tur. Hon råkade ut för en “fulväxling” på en biograf i Paris. Transaktionen gick blixtsnabbt. Biljettförsäljerskan satt inglasad och trygg, och servade direkt nästa kund. Kön bakom var lång. Och föreställningen skulle börja inom några minuter. Hon hade inte en chans att protestera i tid.

Här är ännu ett trick som bygger på stress. Återigen används det när du betalar med stora valörer och inte riktigt har koll på priset. Låt säga att du köpt frukt för 1 euro och betalat med en 100-eurosedel. Handlarn räknar upp växeln sakta, särskilt om han ser att du har bråttom. Han börjar med de lägsta valörerna, mynten, och går uppåt i valör. Vid 50 tar han en paus, och hoppas att du skall ha glömt att du gav honom 100. Handlarens förhoppning är att du skall “ta vad som bjuds och gå din väg”.

SMART: Håll ögonen öppna när du lämnar över pengar! Försök att betala med jämna pengar. Var rädd om dina småsedlar. Låt dig inte stressas i vid kassan. Låt handlarn räkna upp sedlarna på bordet framför dig, så att du ser det.

Dumpa dåliga sedlar på turisten

Stora valutor som euro och USA-dollar är drabbade av förfalskningar. Oseriösa handlare drar nytta av att svenskar och andra inte är bekanta med hur de riktiga sedlarna ser ut. Om de får en en falsking, kan de vilja bli av med den. Och en bortkommen turist som snart är hemma i sitt hemland verkar bra!  Att handla med falska sedlar är ett brott.

SMART: Undersök sedlarna innan köpet eller växlingen fullbordas. De flesta sedlar skall ha relieftryck för blinda, säkerhetstråd, och vattenstämpel. Var särskilt aktsam om du på platsen finner gott om skyltar i butiker med texter som “100-dollar sedlar accepteras icke” .

“Tyvärr, denna sedel är falsk, du måste ge mig en annan”

Det cirkulerar många rykten kring detta bedrägeri. Många har hört talas om det, men jag har inte stött på någon som verkligen råkat ut för det. En läsare av Rick Steves reseblogg nämner det.  Det går till så här: Platsen är ofta en bar eller en restaurang. Alkohol är förmodligen en viktig beståndsdel.  Du skall betala och lämnar en större sedel, typ 50 Euro eller 100 Dollar.  Kyparen återvänder raskt med din sedel och säger att den är falsk. Och om bedrägeriet lyckas, tror du på kyparen och betalar med en ny sedel. I själva verket gav du kyparen en äkta sedel, får tillbaka en falsk.

Som resenär i  bevittnade jag en gång hur romer tvingades visa att de verkligen hade pengar på, innan de tilläts beställa i ett cafe.  Denna sedvana – att tvinga någon att visa att de har kontanter – kan användas i ett växlingsbedrägeri. Personen som skall undersöka att du har pengar kan stjäla eller byta ut pengarna innan de återlämnas till dig.  Åter igen är det en läsare en av Rick Steves reseblogg som berättar att en taxichafför ville se pengar innan han körde.  När taxichauffören fick reda på vart körningen skulle gå, sa han att det var utanför hans distrikt. Denne taxichaufför var pratig, ivrigt gestikulerande och alltmänt påflugen. Distraktioner förmodligen. När taxichaufförens lilla show var slut hade han bytt ut en stor sedel mot en mindre, som han lämnade tillbaka. Och innan vederbörande upptäckte det, försvann taxin sin väg.

SMART: Omständigt, kanske men fotografera stora sedlars sedelnummer om du har en digitalkamera till hands. Ett annat tips är att rita en liten anteckning på sedeln så att du känner igen den. Släpp inte taget om sedeln. 

Snygga sedlar, sedlar med ut- och införselförbud

Vissa länder valutors kan vara försedda med in-och utförselförbud. De kan vara icke-konvertibla, vilket betyder ingen bank vill växla tillbaka dem till en stark valuta som dollar eller euro. Detta är inte ett trick, utan snarare lagstiftning och affärssed. Det förekommer också att snygga och ovikta sedlar premieras. Det beror inte på någons slags fåfänga, utan på att valutaväxlarn enligt lag måste skicka in trasiga och slitna sedlar till centralbanken.

SMART: Undvik att ta in stora summor kontanter som är icke-konvertibla eller som har in och utförselförbud. De kan i västa fall konfiskeras i tullen.

.

Varning! Dras inte in i bedrägerier med resecheckar och försäkringar

Resecheckar är fortfarande ett väl använt betalningsmedel. Det händer att bedragare vill köpa resecheckar för en mindre del av det nominella värdet. Detta skall du passa dig för noga. Så här är det tänkt: Ägaren (du) säljer dem till en bedragare men rapporterar dem som stulna till polisen. Med en stöldanmälan får du tillbaka nya resecheckar. Bedragaren använder checkarna för att köpa saker. Kreditföretagen och poliser känner väl till detta bedrägeri. Det händer till och med att polisen vägrar ta emot stöldanmälan om det rör sig om ett uppenbart bedrägeri. Och utan polisanmälan blir det inga nya checkar. Kvar står en snopen resenär.

Det finns också uppgifter om lokala affärsmän som erbjuder sig att köpa andra värdesaker eller till och med ordna sjukintyg åt turister, så att de skall få ut pengar i försäkringssyfte.

SMART: Gör inga affärer med kriminella. Du kanske tycker att världens alla banker och kreditväsen är skurkar. Låt gå för det, men de är varje fall pålitligare än flum-badorternas småbedragare. Och det är likväl du som hamnar i klistret.

En Rip-Deal

Jag känner inte till någon som råkat ut för detta trick, men teoretiskt skulle det kunna drabba resenärer i länder med övervärderad valuta. Alltså, i ett land där svartväxling förekommer, blir du kontaktad av någon som vill växla några 100 kr, till ett pris som är mycket fördelaktigt för dig. Personen är mycket tacksam för affären. Efter en tid blir du kontaktad igen och nu vill man växla en större summa pengar. Du inser hur mycket pengar du skulle kunna tjäna och går med på dealen.  Du stämmer träff med personen, men den här gången blir du lurad in i ett rån istället. En s.k. Rip Deal.