Trasslet – tjatet, nasandet, invitationerna

Den dåliga nyheten: Man slipper inte det! Den goda nyheten: Det lönar sig att klaga!

Trassel är saker som inte riktigt är kriminella, inte riktigt är ett bedrägeri och som inte riktigt går att anmäla till polisen, men som irriterar.

Internationella studier visar att resenärer irriterar sig på främst fem saker:

1. Påflugna försäljare
2. Ovälkomna sexuella inviter
3. Otrevliga, oartiga lokalbor
4. Aggressiva, bråkiga lokalbor
5. Drogförsäljare

Påflugna försäljare innefattar just försäljare av något, exempelvis souvenirer. Det kan också vara personer som försöker få in dig i en butik, eller in på någon klubb eller någon utflykt. I samma kategori räknas frilansande guider, väskbärare, pengaväxlare och annat. De är många, påflugna tjatiga och de säljer tyvärr, ofta skräpprodukter. De går inte att avfärda med ett nej, och kan bli otrevliga. De punktmarkerar turister så att många tillslut drar sig för att gå ut på stan. Kanske är denna slags handel en orsak till att All-inclusive turismen blivit såpass populär bland somliga turister.

200 pick up lines per timme

Kvinnor som besöker badorter vet hur det känns att få plumpa sexuella invitationer från lokala män och andra turister dygnet runt. Vissa kvinnor njuter i fulla drag av uppmärksamheten, andra tycker att det förstör hela resan. En annan form av ovälkomna sexuella inviter är en öppen och aggressiv sexindustri. Den drabbar främst män. Återigen, många män är “torskar” och sexturister, men de flesta tycker inte att prostitution och strippklubbar ingår i idealsemestern. Det är obehagligt och kränkande att pekas ut som torsk.

Lokalbor med förtur

Ibland utvecklas ett turistförakt, särskilt på utpräglade turistorter. Jag minns själv hur lokalborna ständigt trängde sig i liftköer på en skidresa i Alperna på 1980-talet. “Men vi bor ju här”, var förklaringen. London-bor jublar inte inför turister med jätteväskor som tar upp platser i tunnelbanan. Turistföraktet har ofta logiska förklaringar. Många turister bär sig verkligen åt som svin. Ibland slås lokala näringar ut, när turistindustrin byggs upp.

Byn som Joni Micthell besökte

En viss liten by på Kreta är känd för att Joni Mitchell och Bob Dylan var där på 1960-talet. Långt senare kom jag. Då var platsen kraftig exploaterad.  Barerna spelade disco på på öronbedövande volym. Jag minns det fantastiska blå havet och den goda maten. Jag minns också en äldre man på verandan framför sitt hem. Hans ansikte färgades rosa och neongrönt av ljusen från barerna.  Den förde för övrigt ett öronbedövande oväsen långt in på natten. Tyskar, britter och italienare festade och drack märkesöl importerade från sina hemländer. Nej, han såg inte glad ut, den gamle mannen. Säkert förbannade han den dag då Joni och Bob upptäckte hans by.

Turister råkar ut för överpriser, allmän dålig servicenivå, lokalbor som har förtur i köer, förolämpningar på lokalspråket och annat som kan betecknas som mild främlingsfientlighet. Ibland går detta över i ren agressivitet.

Badortens pusher och hans 200 hantlangare

Om du slutligen går gatan ned i vissa länder kan du erbjudas en hel katalog av illegala droger. En del resenärer semesterknarkar, men de flesta vill inte ha med skiten att göra. En del har själva haft problem med droger, eller sett de negativa effekterna på nära håll. Andra ogillar droghandeln, eftersom den nästan alltid går hand i hand med kriminalitet.

Trasslet skrämmer iväg turister

De få studier som gjorts, visar att trasslet är en avgörande faktor för ett positivt intryck. Ju mer en turist utsätts för trassel, ju mindre angelägen är den att återkomma eller att rekommendera landet/platsen för andra. På många håll har turistmyndigheterna tagit fasta på detta. En sådan ort är Västervik, där ambulerande försäljare förbjudits under Västerviks Visfestival, med motivationen att de var allt för påträngande. Således, det lönar det sig att klaga.

SMART: Innan du åker, kolla upp läget på platsen. Kolla i bloggarna, i forumen och bland vänner. När du är på plats: Köp aldrig något du inte vill ha för att bli kvitt med försäljaren. Ta direkt avstånd från drog- och sexsäljare. Säg nej, och sluta prata till dem. Gå därifrån. När du kommit hem: Skriv ett brev till landets turistnäring, tipsa en tidning och/eller berätta om det i internets diskussionsforum. Eller tipsa denna sida!