Att åka taxi

taxibilar New York

Foto:Jason Nelson/sxc.hu

Få yrken tycks dras med så dåligt rykte som taxichaufförerna. Tråkigt, eftersom en bra taxichaufför kan vara resenärens bäste vän. En bra ärlig taxichaufför är en fixare, som vet hur saker fungerar i stan. Hursomhelst, att vara i händerna på oseriös taxichaufför i en stad du inte känner, är bara snäppet bättre än ett vägrån.

Kriminella taxi-situationer

  • Rivstarta och försvinna med din växel, om du betalar med en stor sedel, ståendes på utsidan.
  • Rivstarta och försvinna med ditt bagage, om betalar inne i bilen och går ut före föraren.

Vanliga fula taxi-tricks

  • Uppfinner egna avgifter.  ”Från flygplatsen kostar det ALLTID 50 dollar – det är bara så”. eller ”Vi får inte köra i den del av stan. Men jag kan göra det ändå om jag får lite extra”. Andra misstänksamma priser:  ”20 dollar per man – fixed price”. ”Bära väska – det blir fem dollar”. 10 dollar per väska”.
  • Kör omvägar. Ljuger om vägstörningar. Spelar döv när du påpekar det. Den engelsk resesajten RickSteves berättade om en taxichaufför som hävdade att vägen till flygplatsen var stängd på grund av vägarbete. Taxichauffören erbjöd sig att köra en alternativ väg, en lång omväg, som var mycket dyrare. Rick Steves kunde dock avslöja chauffören.
  • Försöker ändra dina resplaner. Chauffören ”vet” att alla hotell i ett visst område är fullbokade. Han kan däremot fixa ett rum på ett hotell han känner till. I många länder – inklusive Sverige – får taxichaufförerna provision om de kör kunder till just hotell men även till andra typer av s.k. turistfällor.
  • Använder manipulerad taxameter

2012-06-09: Taxifirma i Göteborg avslöjad med manipulerad taxameter

Stänger av taxametern i syfte att  bluffa fram ett i förhand avgjort fixerat pris. Som du garanterat förlorar på. Vem kan stan, han eller du?

Tar sedeln ut handen på dig och påstår att växel saknas

Vägrar plocka upp gäster strax innan ett visst klockslag, då de har laglig rätt att ta ut högre taxa.

Drar misstänksamt många snyfthistorier under färden. Föraren verkar som en kul kille, men snart är i gång med stories om hur de var läkare eller jurister och tvingades fly, och blev simpel taxichaufför i sitt nya hemland, eller hur skilsmässan tvingade dem köra taxi för finansiera barnens universitetsstudier. Tja, det kan faktikst vare ett trick för att få mer dricks av dig.

Börjar omförhandla priset på en för dig ofördelaktig plats. Ja, någonstans där du inte vill kliva av – djupt inne i ett skumt bostadsområde, på en öde skogsväg eller ute på motorvägen. Säger du nej åker ut…

SMART: Tänk först och främst på att kan vara tryggt att välja den mer etablerade och lite dyrare taxin. Våld och överfall i taxi och svarttaxi förekommer. Du är särskilt sårbar för bedrägerier och överpriser när du kommer som ny till landet, direkt från flygplatsen. Fråga runt på flygplatsen och bland resenärer vilket taxibolag som är pålitligast. Jämför vad taxibolagen tar per kilometer. Om du tvekar, ta det mest etablerade. Skriv ned namnet på din destination på en bit papper. Anteckna taxins registreringsnummer. Ta reda på om chauffören tar extra för passagerare, extra väskor om det rusningstrafik; etc. Säg till i förväg att du vill ett undertecknat kvitto som inkluderar färdens start- och slutpunkt. Detta kan avskräcka föraren från kreativa omvägar. Försök ha gott om växel..

Tänk också på att du kan bli väskryckt i en taxi. Om du sitter nära fönstret: ha inte uppenbara värdesaker i knät.

Om du redan är installerad i stad, gör du bäst i att verka så “installerad” som möjlig. Det kan löna sig att t.ex. inte vifta med kameran och annat som verkar turistmässigt. Agera som om du visste priset, och ge den summan pengar till föraren från utsidan. Lokalbor, hotell och andra resenärer kan upplysa dig om priset. Om du är osäker, förhandla innan du slår dig ned.

Ett New York City taxi-trick

Det här tricket tycks nykomlingar i USA råka ut för. Ofta direkt när de skall åka från flygplatsen. De är då trötta efter resan. och ovana vid amerikanska sedlar. USA-dollarn har samma storlek och samma färg oavsett valör. Alltså, du är framme vid hotellet och ser fram mot en godnatts sömn. Kanske är det din första gång i USA, vilket du ivrigt informerar taxichauffören om. Det är dags att betala. Du plockar upp en 100-dollar sedel. När du väntar på växel räcker chauffören tillbaka en 1-dollar sedel och säger att du givit honom fel valör. ”Det är okej, det händer ofta”, tillägger han. Du ger honom hundring nummer två, och inser först senare att den fingerfärdiga chaffisen observerat hur trött du var, och bytte ut sedlarna.

SE ÄVEN VÄXLINGSTRICK: “Tyvärr denna sedel är falsk. Kan du ge mig en annan?