Souq, bazaar och streetmarket

Souqen, den orientaliska marknaden har sin egen psykologi. Och när du väl bemästrar “souqologi” kan du använda den i Hong Kongs elektronikaffärer eller på loppmarknad i London.

Attityd är avgörande. Avslöjar du dina intentioner, är du såld. Skrik aldrig “Ja, jag älskar den”. Du bör tvärtom försöka hitta varje tänkbart fel på varan du vill ha. Jag glömmer aldrig den kvinnliga reseledaren i Muscat, Oman och hennes sätt att ta i ett silversmycke som om det vore en smutsig blöja. Nödvändighet leder sällan till några fynd.

Allt skall ned till hälften – minst!

Prutning på varor är regel i souken. Allt skall ned till hälften av utgångpriset. Minst. Tänk på att handlar’n prutar varje dag hela året. Han har själv köpt in varorna och vet vad de kostar. Du är förmodligen i underläge. Att pruta är en lekfull tävling om vem som har kontrollen och initiativet. Om säljaren säger 100 och du säger 50, stå fast vid ditt anbud. Försök inte att pruta ned säljarens pris, ge efter något på ditt pris. Då ger du säljaren budskapet: “Jag har kontrollen, och jag betalar bara vad du vill”.

Alla sätt är bra, utom de tråkiga

Ju mer du vet om en vara, ju bättre genomskådar du försäljarnas lögner. En inhemsk vän hjälper dig undvika de värsta fällorna. Några argument att slänga in kan vara att du köper sista varan, du betalar i kontanter, du betalar med kort, du är svensk eller annan nationalitet, du är kvinna, du är på ditt första besök i landet, du kan säga tre ord på handlarens språk, du kommer att visa affären för tre vänner i morgon, du är dagens första eller sista kund, du är den ende i din grupp som kom till marknaden kan få samma vara för ett bättre pris du lika gärna kunde köpt varan i en grannbutik.

SMART: Studera noga hur andra gör affärer. Ha aldrig bråttom. Var aldrig rädd för att avbryta affären. Försök att inte röja dina känslor för en vara. Om du kan, gå in i souken och känn av pulsen första dagen. Gör affärerna nästa dag. Gör inte affärer om det känns tvingat. Om du ger dig in i förhandlingar, var seriös, artig och vänlig. Men möt skambud med skambud och skådespeleri med skådespeleri. Om de är fem man i butiken som tillsammans försöker sälja till dig, gå ut och kom tillbaka med fem kompisar som stöder dig. Om förhandlingen inte leder ett bra pris, eller stagnerar kring dispyter kring struntsummor, gå till nästa handlare. Var alltid redo att gå. Det är ditt främsta argument. Det är dina pengar de vill åt. Låt dem slita för dem!

Halvfula försäljartricks

En del av charmen med souqen är säljarnas metoder. De chansar gärna med tricks och metoder som gränsar till det oanständiga. Det är en del av spelets regler. Och du bör inte gå på dem

  • Otrevliga försäljare. Någon chansar på att sälja på dig något, genom att irritera dig.Man tjatar tills du köper, för att bli av med säljaren. Ofta drillas barn i detta. Barnen dyker direkt på turisterna – anförda av äldre – eftersom de vet att turister sällan vågar bära sig illa åt mot barnen.
  • Försäljar-rap i kanon. När du sagt hej till en handlare och stigit in i butiken, kan handlaren dra igång en underhållande väl inövad monolog: Han visar dig sak efter sak utan att hämta andan. Du lyssnar snällt. Vad som händer är att handlaren för dig in i en trans. Ju mer du lyssnar till snacket, ju mer bryts dit försvar ned. Av ren artighet, måste du ju köpa nu när han visat dig så dig så bra och så mycket! Snart är det inte en fråga OM utan om HUR MYCKET. Din blick tillfångatas. Ibland står en kumpan, eller flera, och stämmer in i kören, och är redo att bekräfta vad säljaren säger.
  • Slänga in fler prylar efter ditt ja. Att pruta kan vara en mentalt krävande process. En riktig kraftmätning. Precis som för brottslingar i polisförhör, känns det ofta skönt att ge efter, att säga ja till varan, att acceptera priset. Men här finns en liten fälla. När ditt psykologiska motstånd är brutit, och du sagt ja till en vara, efter en lång prutning, då försöker handlaren surfa på den flodvågen och slänga in en extra vara. En liten scarf, så att det blir jämna pengar… Två mässingsbuddah till priset av en…
  •  Bjuda på te. När du får en kopp te eller kaffe serverat, vet du att det är lurifax. Om du är seriös, rör inte teet.
  • Under disken. Ett “förbjuden” vara kostar ju mer, inte sant? Kanske något som det är utförselförbud på? Kanske en teknisk produkt som är förbjuden i många länder? Men handlarn tycker om dig. Han vill göra dig en tjänst! Han tittar sig omkring, och plockar upp varan från under disken. Han visar den snabbt och smyger ned den i en påse. Lite skådespeleri + en vara under disken = överpris= blåsning.

Verkligt fula försäljartricks

En del sedvänjor är inte “färgsstarka” eller “fiffiga”. Det är inget annat än lurendrejerier som förtar det roliga med handel. Hur mycket vi än vill göra den lokala kulturen till lags, bör vi givetvis inte acceptera följande:

Grisen-i-säcken situationer
Om handlaren slår in det du köper i paket: Håll ögonen på din vara. Ett vanligt fult trick är att låta kunderna känna på en prov-pryl, och sedan slänga in en kass, sämre pryl i det paket du får med dig.

Bazaar-pojken försvann när affären var klar

En pojke kom fram till oss och sålde sportsockar i sexpack i den Egyptiska Bazaaren i Istanbul. Han log och var trevlig, och hade frammåtanda med naturliga försäljaregenskaper. Sånt ville vi uppmuntra. En vän köpte ett sexpack inplastade Adidas-sockor. Att sockarna kunde vara förfalskade utgick vi ifrån. Men kvaliten var säkert likvärdig, trodde vi. När affären var slutförd, försvann gossen kvickt från platsen. Vi öppnade paketet och fann inte sex, men tre par sockor samt en ensam socka och lite tygremsor. Endast två par sockor – de som låg ytterst i påsen – hade Adidas-märket.

Esbjörn Börjeson

Att “glömma av” frakten
Om du faller pladask för en fin matta eller tung Buddha i marmor, se till att själv ta den genom tullen. Det som sänds hem till dig kan visa sig innehålla usel trasmatta eller plåtskulptur, om du har tur.

Fusk med vågar
Grönsaker och annat vägs fortfarande upp i med traditionella vågar. Om du känner till kilopriset på dina apelsiner, kan du inte blir lurad eller hur? Men du tänker kanske inte på att falska tyngder eller ett litet finger på vågen, kan pumpa upp priset till handlarens förmån.

Växlingstrix
Flinka händer byter ut vad du gav, och påstår att du gav för lite. Vanligen hävdar de att du gav 5 när du gav 50. Räck inte över pengar till någon innan du fått varan. Se till att ha gott om små valörer, helst jämna pengar.