Restauranger

Restauranger drivs på många olika sätt på jorden. Man tar emot beställningar på olika sätt, man tar betalt på olika sätt och man väljer sina kunder på olika sätt. Ibland kan detta orsaka missförstånd som förhoppningsvis går att reda ut.  Men ibland kör restaurangerna med verkligt fula tricks.

Missförstånd om vad det kostar

Oftast försöker restaurangerna anpassa sig till de internationella kunderna. Men restauranger fungerar olika. Låga priser som annonseras ut stort på utsidan, kanske enbart gäller under lunchen. ( Detta står klart angivet på det lokala språket i myrstil på längst ned på sidan fem i menyn. ) Ett “fult trick” ? Inte nödvändigt vis.

EXTERN LÄNK: Bloggare avslöjar hur 10 procent moms läggs på notan, genom att skriva det i mikroskopisk stil på menyn

Missförstånd om vad som ingår i priset

Kuvertavgift tillämpas fortfarande i många länder. I vissa länder ingår exempelvis inget annat än huvudrätten i priset. Pasta, bröd, dryck och sallad – som ofta ställs fram utan att man ber om det – räknas som tillbehör och kostar extra. En ”large pizza” är i vissa länder avsedd för fem hungriga personer. I andra länder är en Large inte mycket större än en normalportion. Svensk påtår på kaffet kan man inte räkna med utomlands.  I vissa länder förväntar sig de anställda dricks.

Fula restaurang-tricks

Saltade notor och förfalskade råvaror är de vanligaste fultrixen. Många turister upplever att de blivit utsatta för överpriser på ett bedrägligt sätt.  Fint kött är mindre fint kött, kranvatten blir mineralvatten och märkessprit är lokal sprit eller hembränt. Mat ser ibland inte alls  ut som fotografierna på väggarna. I varje fall inte så mycket. Och servitören, han förstår ingenting, trots att han nickat ”ja, ja” under hela middagen

EXTERN LÄNK: Gul karamellfärg i riset blev Paella på spansk restaurang

SMART: Gå till restauranger som med många gäster. Be om menyn först. Studera den grundligt. Leta efter “cover charge”, “minidebitering”, “cuberto” och annat. Fråga vad som ingår och inte. Beställ inte in något att dricka medan du läser menyn.

De driver restaurang, de är inga språkforskare!

restaurang meny

Restaurang meny från Mallorca.

Många missförstånd på restaurangen beror kanske på språkliga missförstånd. När allt kommer omkring lagar de mat först och främst. Med en sådan här språknivå är det kanske inte så konstigt att det blir missförstånd. ( Just den här restaurangen på Mallorca var alldeles utmärkt att äta och beställa på.)

Två skrönor från restauranger i två europeiska huvudstäder

Förmodligen tillhör inte trixen här nedan de vanligaste. Känn till dem ändå, som ren kuriosa. En man beställde in sjötunga till dagspris. Den väger vanligen 150 gram förklarar kyparen, men den kan väga mer, och då kostar den några spänn extra per gram. Jag vill bara förvarna om det”. Visst säger kunden med avvärjande gest. In med fisken bara. In kommer en halvkilos fisk för ett chockpris. Okej, här kommer det andra tricket: I en trång och hetsig storstad kan det hända att två olika restauranger mer eller mindre vuxit ihop i rum och inredning. Dock inte i pris. Du kanske läste priserna på den inglasade menyn utanför. Sedan beställde du det av kyparn, utan att kolla i den menyn som kyparn bar på. Någonstans missade du att inse att du i själva verket befinner dig i en helt annan restaurang. En mycket dyrare restaurang.