Göra affärer på resa

Att göra affärer skall vara roligt. Men ibland stöter man på affärsmetoder man inte riktigt hade räknat med.  Ibland blir man rakt av lurad.

Många resenärer föredrar väljer idag All Inclusive . Ett av skälen till det är för att slippa göra affärer med vad som upplevs som “påflugna, tjatiga lokalbor”. Men för de flesta av oss är handel och småaffärer ett kul inslag på en resa. Som resenär kan man åka på kriminella trick. Samtidigt finns det affärsmetoder som helt enkelt är annorlunda än de man är vana vid hemifrån.  Gränsen är flytande; blåsning eller ovanlig affärssed?

Bazaar, gatumarknad, Souq

Souq, bazaar, casbah, fleamarket, streetmarket  En av de mest populära inslagen på resor över så gott som hela världen.  Som bäst en fantastisk upplevelse i dofter, synintryck och goda affärer. Som sämst ett plats för hot, lögner, skräpprodukter och tröttsamma försäljningsmetoder.

Flyget

En gång i tiden var flyget ett exklusivt färdmedel, reserverat åt den internationella överklassen “Jet-Set”. Idag fungerar det för de flesta av oss som ett IKEA-varuhus: du gör jobbet själv och lotsas till kassan för att betala. Och varför inte? Det ger fler människor chans att resa. Men det finns fällor som du måste undvika.

Taxi

Taxichaufförerna är resenärernas bäste vän eller värste fiende. Taxi-tricks återfinns i hela världen: köra omvägar, ha ont om växel, märkliga specialkrav och trasiga taxametrar…bland annat.

Hyrbilar

Vem hinner läsa igenom ett hyrbilskontrakt? Bortsett från att det bara finns på lokalspråket? För det mesta går allt bra. Men vill det sig illa kan det bli mycket trist och mycket dyrt.

Hotell, camping & vandrarhem

Hotell kan ta hutlösa överpriser för varor och tjänster. När du bokar rum över nätet, se upp för mellanhänder. Och din bokning, lätt fången lätt förgången när hotellet får in bättre gäster.

Restauranger &  barer

Olika ätställen tar ut överpriser för turister och andra “lättlurade” typer. Detta skulle i Sverige betraktas som ett närmast kriminellt beteende. Utomlands kan seden vara annorlunda. Ibland sker denna fula prissättning med hjälp av bedrägliga metoder. Resenärer har rapporterat om fuskmenyer, servitörer som inte har växel och hembränt som säljs som slottsvin