1. Variera dina betalningmedel!

VI LEVER INTE FÖR ATT TJÄNA PENGAR, SANT. MEN DET ÄR SVÅRT ATT LEVA UTAN DEM. Särskilt på resa. Det är också pengar man mest gärna vill ta ifrån dig. De tre vanligaste betalningsformerna är kontanter, resecheckar och betalkort. De två sistnämnda är säkrare, men dyrare och krångligare. I de flesta av världens storstäder kan du ta ut pengar i kontantmaskiner – eller ATM – som den internationella termen är. I större delen av världens storstäder eller turisttillhåll går det att betala med antingen USA-dollar, Euro, Japanska Yen, Sydafrikanska Rand eller Brittiska Pund. Det är också en god idé att växla till sig lokal valuta, när detta är möjligt
Växlingsfirmor hävdar i sin marknadsföring att det är bäst att växla i Sverige, när detta är möjligt. Att köpa lokal valuta för svenska pengar utomlands ger generellt sämre kurs. Det beror på att utländska banker måste skicka svenska sedlar tillbaka i dyra försäkrade frakter, och finansierar detta med att sänka kursen på svenska kronor

SMART: Satsa på en mix av betalningsmedel. Idealet är att ha två olika kort, t.ex. VISA och American Express. Men om kort är bäst, om resecheckar är bäst, om sedlar är bäst och framför allt vilken valuta som gäller, det varierar starkt i land från land. Undersök situationen nog innan du åker. Förhållanden ändras hela tiden. Undvik 100-dollarsedlar som är utsatta för förfalskning. Växla till dig lite lokal valuta, för de första dygnet i det nya landet. Ta reda på vilka avgifter det finns för att ta använda ATM utomlands.(35 kr per gång, eller procent, mer för vissa valutor) Ta reda på hur du kollar kreditgränsen på ditt betalkort. Turister har gripits för försök att betala med ett kort vars kredit överskridits. Visa och Mastercard har hemsidor med listor på Bankomater som accepterar deras kort.

2. Ta kopior på allt!

Vad är det vanligaste som händer en resenär? Jo att man blir bestulen eller rånad på sina tillhörigheter eller att man blir skadad och hamnar på sjukhus. Under en tid måste man kanske leva utan pass och pengar, innan man man kan skaffa nytt. Här kan man spara mycket tid och pengar på förberedelser.

SMART:Ta två set fotostatkopior på följande dokument: pass, visum, serienummer på resecheckar, flygbiljett, betalkort och körkort.

Du kan givetvis även skanna in dessa dokument och maila dem till sig själv på exempelvis hotmail. Du kan även ta bilder på sakerna med digitalkamera och lagra på hemsida eller i något minne. Lämna ett set hemma hos en anhörig. Ta med det andra setet, och förvara det på annan plats än originalen.

Och om du använder glasögon, ta med ett extra par! Förvara mediciner i originalförpackningar, inklusive recept. Om dina mediciner är ovanliga eller består av ett narkotiskt klassat preparat, ta med ett översatt rekommendationsbrev från läkaren som skrev ut dem.

3. Skylta inte med personliga uppgifter

Skriv namn och telefonnummer tydligt på insidan av din väska. Gärna på ett på ett sätt som gör väskan svår att sälja i andra hand. Men täck över namnet på utsidan för att inte röja din identitet. Använd täckta namnetiketter.

4. Kolla upp din försäkring.

Undersök hur väl du är skyddad för stöld och sjukhusvård i det land du skall till. Kolla upp rutinerna, hur du skall be om hjälp. Läs på noga om landet du skall åka till. Om den allmänna säkerhetssituationen; fråga särskilt kvinnor som bor eller verkar i landet. Sätt dig in landets hälsosituation, och hur de kommer att påverka dig med dina individuella krav.

5. Analysera din resa enligt järntriangeln Pris – Tid – Kvalitet

Hur du än gör, kostar det tid, pengar eller kvalitet. Vissa vill kalla detta ” Järntriangelns lag”. Den kan låta självklar. Men för många av oss, är det först på resan man verkligen blir påmind om den. Exempel: Om du exempelvis försöker vinna tid, så måste du betala med kvalitet eller pris! Att vinna tid kan betyda att du tar det snabbare flyget, istället för att det trista, långa tåget. Du vinner tid, men förlorar pengar. Vinna tid kan också betyda att du tar första bästa hotell, istället för att noga jämföra priserna. Du riskerar då att förora pengar – eftersom det förmodligen är ett dyrare hotell. Du riskerarar även att förlora kvalitet, eftersom du i din stress inte såg att det var uselt städat och bullrigt hotell. Så där håller det på.

Bästa hotellen, flighterna, sajterna och restaurangerna är dyrast. Vill du ha något som är lite bättre, utan att betala för det, måste du lägga ned lite tid. Kanske görs de bästa fynden på morgonen, om du orkar masa dig upp. Kanske är det bästa konstmuseet, ett du måste stå i kö för. Bo på det billiga vandrarhemmet och stå i kö till duschen och upplev hur det är att ta 45 minuters bussresa varje dag. Strunta i att köpa sovvagnsbiljett, sov på sittplatsen och gå sedan runt en hela nästa dag, alltför trött för att njuta av reseupplevelserna.

SMART: Lär in denna lilla ramsa: “Pris. Tid. Kvalité. Ta ifrån något av de, från de andra du måste ge.

6. Undvik sprit, knark och platser där sex saluförs

Det är mycket enkelt: Undvik sprit, knark och platser där sex saluförs. Dessa tre ting är tabu. Här finns ett stort mörkertal. Jag kan inte bevisa det, men jag skulle ändå tro att ungefär hälften av alla tråkigheter resenärer råkar ut för, på något vis kan skyllas på narkotika, sprit eller kommersiellt sex. Förr var spriten billigare och mer lättillgängligt utanför Sverige. Det är den till viss mån fortfarande. Åtminstone för de yngre.

Många resenärer ser drickandet som en självklar del av en bra semester. Det kan ställa till problem i sig. Fylleri anses i många länder som mycket lågt, och kan innebära polisingripande. Fylleri under t.ex. Ramadan-helgen i ett muslimskt land, är direkt provocerande. Att berusning kan framkalla en rad andra problem – trafikfara, utsatthet, omdömeslöshet – behöver knappast påpekas. Rånarna älskar dig när du är skitfull – du kan inte försvara dig, inte springa och ditt vittnesmål i efterhand är inte värt ett öre.

Även narkotika är lättillgängligt i många länder. Det tycks sprida sig en kultur av “semsterknarkande”. Personer som aldrig befattar sig med droger i Sverige, gör det utomlands. Det känns kanske mindre skamligt. Eller så kanske det ingår i annan kultur som man vill ta del av. Helt bortsett från att det så gott som alltid är straffbart, medför narkotikabruk stora risker.

På knark finns ingen konsumenträtt. Du kan bli sjuk, lurad eller berusad bortom allt förnuft. Under ruset kan du begå brott, skada andra människor eller bli utnyttjad. Oerfarna personer som exempelvis trott sig köpa partydrogen ecstasy har fått starka sömnmedel istället. Vissa av dem har vaknat upp ett dygn senare våldtagna och bestulna. Du kan också utsättas för bedrägerier, trakasserier och andra otrevliga ting. Vissa langare samarbetar med polisen.

Civilpoliser använder brottsprovokation. Du hamnar slutligen i ett mycket svårt läge rättsmässigt. Svenska ambassadens hjälp blir motvillig. Och ingen svensk tidning drar igång en kampanj för någon som åkt fast för narkotikainnehav utomlands.

Likaså besöker somliga bordeller, stripklubbar och horkvarter på semestern. Även detta tycks “ingå i den främmande kulturen”. Och någonstans känner många att det är okej att nyttja en 16-årig prostituerad i Sydostasien trots att de aldrig på sin heder skulle komma på tanken att göra det hemma.

Ofta är prostitutionen formellt sett förbjuden, trots att den florerar öppet. Du kan bli den person som rättsväsendet vill statuera ett exempel på. Även inom sexindustrin är din konsumenträtt svag. Du kan utsättas för en rad bedrägerier och oetiska metoder. Och polisen kan tycka att torsken får vad han förtjänar.

SMART: Som sagt, ta det försiktigt med spriten. Håll dig undan från narkotika. Det behöver i sig inte vara farligare än alkohol. Men det är nästan alltid illegalt. Slutligen, var inte torsken.

7. Tänk efter två gånger innan du ger dig i kast med uniformerad personal, religiösa platser och barn

Det är inte bara mjölken som smakar annorlunda utomlands. Tro det eller ej, men människor utomlands har andra värderingar än du har. Fallet med de danska Mohammadkarikatyrerna är en bra påminnelse om hur olika människor i olika kulturer uppfattar saker. Plötsligt hamnar du i en situation du inte kan bemästra. Du menade inget illa, men någon anser att du gjort något dåligt. Du reagerar enligt ditt sunda förnuft. Problemet är att ditt sunda förnuft gäller där du är. Hejda dig själv en aning och reagera inte impulsmässigt inför följande ting, personer och situationer:

Poliser, vakter och militärer

Är inte alltid service-inriktade och bussiga. Kan tvärtom anse att fruktan är bästa vägen till respekt. Kan vara korrupta, underbetalda och ha stora befogenheter att använda våld. De kan också hysa ett förakt mot utlänningar som kommer till deras stad och bär sig illa åt, och som tror att de kan gör vad de vill eftersom de kommer från ett rikt industriland. Dessutom kan de ha en dålig dag.

Religiösa platser

Du kan uppröra känslor om du som turist gör något som kränker en helig plats. Ofta följer heliga platser särskilda regler i fråga om klädsel, etc. Det är inte säkert att du är välkommen ifall du inte tillhör religionen i fråga. Att ströva runt på en begravningsplats för ditt höga nöjes skull är ett exempel på en sak som kan anses provocerande.

Barn

I många länder  flockas barn kring  resenärer för att leka, sälja saker eller tigga gåvor. Var ändå försiktigt innan du leker med eller ger gåvor till andras barn. I många länder finns det t.ex. uppfattningar om att sedeslösa västerlänningar är pedofiler och kidnappare.

8. Undvik att fotografera, diskutera politik, göra affärer, gå med lätt klädsel, inleda romanser förrän du vet vad som gäller där du är.

Politik

Var försiktigt tills du vet vad som gäller. Undvik att allt för öppet kritisera regeringen och landets statsöverhuvud i diktaturer. Det finns också ämnen som är mindre önskvärda i vissa länder. Under en period “visste” exempelvis många besökare i Sverige, att Sverige hade världens högsta självmordsfrekvens, världens högsta skatter samt världens mest villiga kvinnor. Dessa “faktum” skapade viss irritation. I många länder i Europa är det fortfarande lite tabu att diskutera Andra Världskriget.

Nationell heder.

Skoja inte med flaggor, statyer, porträtt på presidenter och kungar, etc., särskilt inte i diktaturer. Att driva med statsministern och kungen är varje svensks privilegium. En kille i Thailand hade tydligen inte samma rätt. Han dömdes i april 2009 till tio års fängelse för att ha manipulerat en bild på den thiländske kungen i ett bildbehandlingsprogram.

Fotografera

Huvudregeln är; be om lov först. Det kan anses integritetskränkande, och/eller ett sätt att tjäna pengar. Att ta bilder på något “pittoreskt” – t.ex en fin gammal 50-talsbil – kan uppfattas som ett sätta håna den lokala kulturen för dess underutveckling. Du kan också råka ta kort på något som kan anses om ett militärt mål, eller ett något som kan utsättas för en terror-attack, såsom en bro, en flygplats, en viss byggnad eller en busstation.

Att göra affärer

Ett kapitel för sig. Missförstånd i affärer och affärsseder kan sluta i aggressioner.

Lätt klädsel

Att gå med bar överkropp på gatan och inne i affärer är faktiskt förbjudet i flera stater i USA. I muslimska länder och regioner och över hela den asiatiska kontinenten gör du rätt att dölja ben och armar.

Romanser

“Tro inte att alla franska kvinnor som ler åt dig, är redo att dansa can-can för dig”. Så lskrev man i en en bok som engelska armén 1944, som råd åt de engelska soldaterna i Frankrike. Romanser över gränser är urgamla. Men romanser skapar ofta missförstånd. Att utlänningarna “snor brudarna” (eller killarna) från lokalbefolkningen är en urgammal källa till bråk och aggressioner.

Intimitet

Att alltför intimt omfamnas och kyssas kan uppfattas som förargelseväckande beteende. Om du är homosexuell har du förmodligen redan märkt vilket hat det kan framkalla.

SMART: Låt en försiktig inre varningsklocka ringa när du närmar dessa ting, personer och situationer.

9.Ta reklam, rese-journalistik och guideböcker med en nypa salt

Resebroschyrerna överdriver och skönmålar. Det vet alla. Men det är också klokt att ta resejournalistiken och guideböckerna med en nypa salt. Felet med guideböckerna och den mesta resejournalistiken är att man drar sig för det negativa. Man vill inte påverka resenärerna i negativ riktning. Man vill ge läsarna ett äventyr direkt i handen.

Tyvärr är både författare av guideböcker och resejournalister ofta beroende av turistindustrin för att kunna utföra sitt arbete. Ingen tidning eller TV-kanal har råd att själva skicka sina reportrar att recencera hotell, flygresor eller restauranger. Istället får journalisterna resor gratis, eller till specialpris, i samförstånd med turistindustrin. Andra tidningar utnyttjar deltidskribenter som skriver för struntsummorenbart för få se sitt namn i tidningen. (Jo, jag vet, jag var själv en sån)

Resultatet blir därefter. Resmål efter resmål beskrivs som fantastiska, romatiska, exotiska, med en genuin kultur till låga priser, “fortfarande orörd”, partypuls för den som vill, men barnvänligt och full av historiens vingslag…

En gång kollade jag hur min egen hemstad Göteborg skildrades i internationella guideböcker. Tre guideböcker skrev att Poseidon-statyn på Götaplatsen fått sin penis utbytt. Statyn uruppfördes med ett könsorgan, såpass stort att göteborgarna blev chockerade. När jag frågade etablerade Göteborgshistoriker och professionella Göteborgs-guider, hade ingen hört tals om detta. De utländska guideförfattarna efterlevde det gamla sensationspress-talesättet: “Sabotera aldrig en bar story, genom att kolla upp fakta”.

SMART: Ta alla guideböcker, alla resereportage och resebeskrivningar med en nypa salt. Denna sida inberäknat. Fråga resenärer, som själva varit där och sett saker med egna ögon.