Forskaren Peter E Tarlow, som skrivit fler böcker om resande och säkerhet, har identifierat följande 12 punkter. 

 1. Resenärer tar ofta för givet att det är säkert dit de skall åka.
 2. Resenärer vet ofta inte i detalj hur säkerheten är dit de skall, eller dit de måste åka igenom.
 3. Resenärer har flera destinationer och stopp. Därför märker de ofta inte att de tappat saker. När de väl märker det, har de ingen aning om var.
 4. Resenärer tappar och glömmer ofta värdesaker. En resenären vet ofta inte om en sak har stulits eller bara glömts bort.
 5. Att resa är att ta risker. Resenärer tar ofta risker som de inte skulle gjort hemma.
 6. När man reser blir man ofta trött och hungrig. När resenärer först och främst söker mat, värme och sömn kan de strunta i säkerheten.
 7. Resenärer ligger alltid i underläge därför att de inte känner till platsen och lokala sedvänjor. De vet exempelvis inte var det är farligt att gå, eller hur man bör uppföra sig.
 8. Resenärer “släpper ofta på garden”. De blir ofta “berusade av reseupplevelser” så att de glömmer av att tänka på säkerhet.
 9. Resenärer har ofta ett schema eller en tidsplan att följa. De ignorerar ofta säkerheten till förmån för att följa schemat.
 10. Resenärer har sällan lust eller tid att rapportera brott eller att genomgå rättsprocess med rättegång och redogörelser.
 11. Resenärer blir ofta upprörda, vilket kan leda till häftiga gräl och konflikter.
 12. Få resenärer är proffs på att resa eller reser som yrke. Bedragare, tjuvar och andra kriminella är däremot högst kunniga i det de gör. Det gör att “proffsen” ofta får övertaget över “amatörerna”.

SMART RESA KOMMENTAR: Det finns en oskriven 13:nde punkt: Alkohol. Om du är packad, tankad, dragen, lullig eller salongsberusad, stiger risknivåerna i listan. Ett tydligt exempel är punkt nummer 5: Att resa är att ta risker. Resenärer tar ofta risker som de inte skulle gjort hemma.

Källa: Tourism Security av Peter E Tarlow

Tarlow har doktorerat i sociologi vid Texas A & M University i USA. Han har också betyg i historia, spanska och hebreisk litteraturer samt psykologi.