Meny Stäng

Många stölder och tråkigheter äger rum under det första dygnet på resa. Den som är berusad råkar oftare illa ut.

Mellan flyget och hotellet

Många tjuvar, rånare och bedragare slår till under din första timme i landet. Du är kanske trött efter resan och ouppmärksam. Den mest kritiska tiden är från att du stiger av planet – bussen, tåget, bilen – tills att du är säkert incheckad på hotellet. Sedan följer några dagars infasningsperiod. Du är fortfarande en färsking i landet. Och ju färskare, desto bättre, tycker rånare, bedragare och oetiska affärsmän.

Säkerhet på gator och torg

Man är säker hemma. Men hur vet man att man klampar in i ett farligt område i en främmande stad? Det finns faktiskt tecken. Och man behöver inte åka långt för att se dem.

Läs mer om säkerhet på gator och tor
Ficktjuvar och väskryckare

Under transport och på hotell

Säker inne i taxin? Oftast, men inte alltid. Det händer att taxichaufförer samarbetar med rånare. Likaså är tågresan ofta en falsk trygghet. Hotell slutligen, kan ha sina fällor

Tåg och tågstationer
Säkerhet på hotell
Taxirån
Brott mot bilar

Neddrogning i samband med brott

Som skildrat i filmen ”In bed with Madonna” förekommer det att förövare lägger läkemedel eller narkotika i ett offers dryck eller föda. Syftet är att göra offret försvarslöst. Det finns en rad preparat som används. Läkemedel baserade på flunitracepan figurerar ofta. Personer som drogats med sådana preparat, blir frånvarande och loja, men inte alltid medvetslösa.

Neddrogad först bestulen sedan