Övertalningsbrott. Vilseledande brott. Brott utan våld eller hot. Brott där någon luras att lämna ifrån sig något värdefullt. Ett bedrägeri har något djävulskt, nästan lockande över sig. Så länge man inte själv är offret.

I Sverige är affärsverksamhet och avtal hårt reglerade. Det är ovanligare att göra ”dealar” på egen hand. Staten och andra organisationer gör jobbet åt oss. Det är relativt ovanligt med super-bedragare i Sverige, även om de ständigt dyker upp. Utomlands kan seden vara annorlunda. Som resenär och utlänning vet du inte hur saker funkar lokalt. De flesta bedrägerier är kända och urgamla, fast kanske i nya versioner. Det betyder inte att bedrägerierna försvinner. Tvärtom. I takt med att kontanta pengar försvinner, ökar övertalningsbrotten. Bedragare knyter sina trix till nutida händelser. Internet och möjligheten till betalningar blev rena drömmen för bedragare.
Mer om bedragarhjärnan och olika tecken på bedrägeri

Klassiska bedrägerier

De flesta bedrägerier fanns redan på Bibelns tid, och dessförinnan. I en eller annan version återkommer de.Bedragare knyter sina trick till nutida händelser. Internet blev en helt ny marknad.

Läs om de klassiska bedrägerier

Bedrägerier med betalkort

Kort ersätter kontanter i allt högre grad. Rapporter om bedrägerier mot betalkort är numera vardagsmat. Korten är bra, men sårbara. Systemet med magnetremsa har flera svaga punkter. Datachip skall ersätta magnetremsan, är det tänkt.

Mer om betalkortbedrägerier av olika slag

Bedrägerier kring kontanthantering och valutaväxling

När det gäller växling av pengar finns en mängd fula knep och fällor du måste se upp med. Detta gäller vare sig du växlar på bank, i växelkontor eller på gatan. Ibland är banken det bästa stället, ibland det sämsta.

Bedrägerier med och av tiggare och personer i nöd

Har du träffat Hygglige Harry? Harry är svensk – och svenskar kan man ju lita på, eller hur? Harry vill låna en hacka, så att han kan betala hotellräkningen. Ja, det är bara ett tillfälligt lån, tills hans pengar kommer…Kanske du också träffat nioåriga Samira? Hon brukar stå vid marknaden när turistbussarna kommer. Som miljoner andra tvingas hon försörja sig på tiggeri. Få turister motstår ett gråtande barn som tigger mat för dagen. Den verkliga tragedin är kanske att hon tvingats från skolan av en hallick-liknande typ. Och att hon får stryk av honom om hon inte tjänar ihop tillräckligt.

Uniformer, bluffuniformer och falska tjänstemän

Beväpnad uniformerad personal är ett inslag i många länder. Som turist ser du kanske inte skillnad på en trafikvakt, en polis eller en militär. När uniformerad, beväpnad personal vill att vi skall visa våra plånböcker, eftersom en förfalskarliga härjar i stan, ja då lyder vi oftast. Trots att vi i själva verket utsätts för ett brott. Det förekommer andra typer av falska myndighetspersoner. En mytomspunnen typ är ”tjänsteman med uppgift att samla in avgifter för fotografering”. En annan ful fisk är den falske biljettkontrollanten T-banan som tar ut böter på plats av dig.

Små, stora, udda och jämna tricks

Att sälja sin falska returbiljett på tunnelbanan. Att lura på dig sockerpiller på apoteket. Att sälja på dig andelslägenheter på solkusten. Att värva dig till en reseklubb på internet.

Poker, kortspel, vadslagning

Spel är hårt reglerat i Sverige. Ändå blir somliga ruinerade eller spelberoende. Utomlands finns spelet i alla former; direkt på gatan, i flotta casinon eller i små skumma spelklubbar. Men ärlig spelverksamhet lönar sig sällan för huset. Istället försöker man bygga in bedrägerier, för att lura spelarna på stora belopp.